Pastirska pita s piletinom
Pastirska pita s piletinom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ako volite kombinaciju piletine i pirea od krumpira, ovaj recept će vas oduševiti

19-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tražite li jelo koje je savršeno za zimske dane, praktično i idealno za obiteljski ručak, pastirska pita s piletinom svakako je pravi izbor.

Kremasti umak, sočna piletina i zlatno zapečen pire krumpir stvaraju savršenu kombinaciju okusa koja podsjeća na domaću kuhinju u najboljem izdanju. 

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Recept je u nastavku: 

Pastirska pita s piletinom - sastojci:

za nadjev:

  • 500 g piletine narezane na kockice
  • 1 sitno sjeckani luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve narezane na kockice
  • 200 g graška
  • 2 žlice maslaca ili ulja
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar, timijan ili peršin po želji

za pire krumpir:

  • 700 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 50–100 ml mlijeka
  • Sol i papar
  • po želji malo parmezana

Pastirska pita s piletinom - priprema:

  1. Krumpir oguliti, narezati i skuhati u posoljenoj vodi do mekane teksture. Zatim ga izgnječiti s maslacem i mlijekom u glatki pire te začiniti po ukusu.
  2. Na zagrijanom maslacu ili ulju popržiti sitno sjeckani luk do staklaste boje, pa dodati češnjak. Ubaciti piletinu, posoliti, popapriti i pirjati dok ne posvijetli. Dodati mrkvu i grašak. Umiješati brašno, dobro promiješati pa uliti temeljac i vrhnje. Kuhati nekoliko minuta, dok se ne formira gust, kremast umak.
  3. Pećnicu zagrijati na 200°C. Nadjev prebaciti u vatrostalnu posudu, a preko njega rasporediti pire krumpir. Po želji vilicom napraviti dekorativne brazde koje će se lijepo zapeći, a na vrh po želji dodati malo parmezana. Peći oko pola sata, dok površina ne dobije zlatnu boju.

Dobar tek!

Ako volite recepte s piletinom pogledajte naš popis od 18 recepata s piletinom.

Imamo i popis finih recepata za jela na žlicu - prikupile smo ideje za variva, juhe i gulaše, savršeni su za zimu. 

Juneći gulaš Recept za slasni juneći gulaš koji grije bolje od radijatora

Pileći gulaš Zasitno i brzo gotovo: Recept za pileći gulaš koji će nahraniti cijelu obitelj

Enchilade – zapečene tortilje Recept za prefine zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Takitosi s piletinom i sirom Recept za najbrže tortilje s piletinom koje ćete ikad napraviti

Pročitaj još
Pročitaj još