Ako nas pitate, čokolada nikad ne izlazi iz mode i uvijek je rado viđen sastojak na tanjurima. Ako pak želite razveseliti svoje ukućane finim desertom na bazi ovog sastojka – predlažemo vam uvrnutu čokoladnu pitu.

Uvrnuta čokoladna pita je fin kolač koji je Nataša Pralica podijelila na svojem blogu Natašine slastice. Autorica kaže da kolač nije tako kompliciran kao što se čini. Štoviše, da bi cijeli proces bio što jednostavniji i bezbolniji – poslužite se već gotovim pakiranjem lisnatog tijesta.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 60 g rastopljenog maslaca ili margarina
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice šećera u prahu

Za nadjev:

  • 250 g ricotta sira
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 jaja
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice šećer
  • ekstrakt vanilije

Za premazivanje:

  • 1 žumanjak
  • malo mlijeka

Priprema:

  1. Za recept upotrijebite gotovo lisnato tijesto. Odmrznite ga prije upotrebe.
  2. Pola lisnatog tijesta (1 kocku) razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 33 x 33 centimetara.
  3. Površinu tijesta premažite s polovicom rastopljenog margarina ili maslaca.
  4. Pomiješajte kakao sa šećerom u prahu.
  5. Pomoću sita rasporedite polovicu pripremljenog šećera po površini tijesta.
  6. Zarolajte tijesto i narežite ga na komade debljine oko jednog prsta.
  7. Izrezano tijesto stavite u okrugli kalup na papir za pečenje i prstima ga pritišćite o površinu dok se svi komadi ne spoje u jedan krug.
  8. Postupak ponovite i s drugim komadom lisnatog tijesta, a izrezane komade stavite u hladnjak dok vam ne zatrebaju.
  9. Napravite nadjev u mikseru od jaja, ricotte, brašna, šećera i malo arome vanilije.
  10. Rastopite čokoladnu za kuhanje pari i lagano ohladite smjesu prije nego što je umiješate u ostatak nadjeva.
  11. Premažite nadjev preko podloge.
  12. Izvadite izrezano tijesto iz hladnjaka, složite ga u krug i stavite između dva komada papira za pečenje. Razvaljajte tijesto na krug veličine kalupa za pečenje.
  13. Pažljivo prebacite na vrh pripremljene pite.
  14. Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa dobivenom tekućinom premažite vrh pite.
  15. Stavite peći pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.
  16. Poslužite toplo ili hladno.

Cijeli postupak za pripremanje uvrnute čokoladne pite pogledajte u Natašinom YouTube videu, a još sjajnih recepata za fine slastice potražite na njezinom blogu Natašine slastice.

Isprobajte i druge slatke recepte:

Recept za Giotto tortu Bez pečenja i trošenja struje: Recept za tortu od lješnjaka gotovu za 20 minuta

Kolač s jabukama, grizom i orasima Recept za kolač "na čaše" s jabukama, grizom i orasima

Knedla-kolač Još bolje i brže od originala: Recept za knedla - kolač koji se topi u ustima

Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta

Tri leće Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu

Recept za osvježavajuću voćnu tortu Nataše Pralice Recept bez pečenja: Napravite osvježavajuću voćnu tortu s dodatkom čokolade

Jogurtica s miješanim voćem Osvježavajuća torta gotova za čas: Recept za jogurticu s omiljenim voćem

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju