Zdravlje & prehrana
Recept za "praznu" pitu s tako malo sastojaka i tako puno okusa
12-11-2023
Piše
L.Š.
Malo tko može odoljeti slasnim pitama, a u nastavku donosimo varijaciju recepta za staru pitu koja se pravi – gotovo ni od čega. Za ovu pitu trebat će gotove kore, vrhnje i maslac, a posebno je ukusna zbog jednostavnog preljeva koji ju čini mekanom i podatnom
Pita s maslacem i vrhnjem – sastojci:
- Paket gotovih kora za pite i savijače
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g maslaca
- 50 g griza
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Preljev
- 1 l vode
- 50 g maslaca
- Sol
Pita s maslacem i vrhnjem – priprema:
- Maslac otopiti i pomiješati s vrhnjem za kuhanje pa dodati prstohvat soli.
- Posudu premazati maslacem i dodati dvije kore. Kore premazati mješavinom vrhnja i maslaca pa dodati još dvije kore. Ponovno premazati mješavinom maslaca i vrhnja, a ovaj sloj treba i posipati grizom. Nastaviti postupak sve dok ne potrošite sve kore. Dakle, svaki drugi sloj treba posuti grizom.
- Pitu izrezati na komade željene veličine dok je još sirova.
- Prokuhati sastojke za preljev.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvaditi pa zaliti polovicom preljeva. Vratiti u pećnicu na 10 minuta, izvaditi pa ponovno preliti ostatkom preljeva.
- Peći još pet minuta. Poslužiti toplo ili hladno, kao prilog ili glavno jelo.
Savjet: U pitu možete dodati i malo sira u svaki sloj, ako želite nešto konkretnije jelo.
U nastavku možete pronaći još recepata za pite s gotovim korama.
Ručak bez trgovine: Recept za slasnu pitu koja nastaje od tri sastojka
Recept za skromnu pitu od sira koja je spremna za 10 minuta i uspijeva baš svima
Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom
Pita zeljanica: Najlakši recept za fino jelo koje ćete htjeti jesti za doručak, ručak i večeru
Meso, krumpir i fantastičan preljev: Imamo recept za najfiniju pitu
Brze pitice sa sirom u trenu nestaju s tanjura, a pripremaju se bez paljenja pećnice
Dobar tek!