Za ovaj rižoto trebat će vam nekoliko lako dostupnih sastojaka, a pozitivna stvar je ta što je prikladan i za sve one koji u korizmi ne jedu meso.
U nastavku možete pronaći recept u kojem ćete zasigurno uživati i koji vam neće oduzeti puno vremena.
Rižoto od kozica - sastojci:
- 250 g riže
- 250 g kozica
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 litra povrtnog ili ribljeg temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 20 g maslaca
- 20 g parmezana
- sitno sjeckani peršin
- maslinovo ulje
- sol, papar
Rižoto od kozica - priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte sitno sjeckani luk i češnjak.
- Kad luk postane staklast dodajte kozice ( ili gambere) i kratko ih prepržite.
- Zatim dodajte vino, a kad alkohol ispari dodajte i rižu. Za rižoto je najbolje odabrati rižu kratkog ili srednjeg zrna kao što je, primjerice, arborio – s puno škroba zbog kojega će rižoto biti kremast, stoga rižu nemojte ispirati prije pripreme rižota.
- Postepeno riži dodajte temeljac stalno miješajući i dobro začinite.
- Kad je riža skuhana, sklonite s vatre pa dodajte hladni maslac izrezan na kockice i parmezan te dobro promiješajte. Rižoto bi se trebao razliti po tanjuru.
- Na kraju prilagodite začine, a na vrh stavite malo svježeg peršina i po želji još parmezana.
Provjerite koje još recepte možete pripremiti ako postite.
Dobar tek!