S nekoliko uobičajenih i pristupačnih sastojaka možete napraviti ukusno i oku ugodno jelo.
Rolada od špinata punjena aromatiziranim svježim sirom odličan je i brzinski ručak za ravan trbuh, koji možete ponijeti na posao. Još jedan plus je to što u hladnjaku može stajati i do tri dana, a možete ga jesti i za doručak, uz čašu jogurta.
Rolada od špinata – sastojci:
Za roladu:
- 200 g zamrznutog špinata
- 5 jaja
- Žlica kiselog vrhnja
- 1 dl ulja
- 100 g prosijanog glatkog brašna
- Pola praška za pecivo
- Sol po želji
Za nadjev:
- 250 g krem sira
- Ostatak kiselog vrhnja
- Češnjak
- Čajna žlica maslinova ulja
- Sol, papar, vlasac
Rolada od špinata – priprema:
- Blanširajte špinat, prohladite ga i sitno nasjeckajte.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrsti snijeg.
- Brašnu dodajte prašak za pecivo. Dodajte žumanjke, špinat, ulje, sol i vrhnje pa dobro promiješajte. U smjesu lagano, kuhačom dodajte snijeg od bjelanjaka pa još jednom lagano promiješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu.
- Četvrtasti pleh za pećnicu obložite papirom za pečenje pa izlijte smjesu.
- Pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.
- Dok se biskvit peče, pripremite nadjev. Protisnite češnjak, dodajte mu maslinovo ulje, začine i kiselo vrhnje. Smjesu pomiješajte s krem (ili posnim) sirom.
- Kad je biskvit pečen, zarolajte ga u mokru krpu, sve dok se ne ohladi.
- Hladni biskvit nadjenite sirom i zarolajte.
- Roladu prije posluživanja ostavite najmanje sat vremena u hladnjaku.
Savjet: Ovako pripremljenoj roladi možete dodati šunku, tunu, losos ili povrće i tako jelo podići na još višu razinu. Rolada od špinata je paktično jelo koje može biti i party hrana, a možete ju pakirati i mališanima za veliki odmor.
U nastavku pročitajte još ideja za zdravi ručak u kojemu možete uživati bez grižnje savjesti.
Dobar tek!