Tortilja je kraljica meksičke hrane. S njom se radi većina obroka – od tortilja čipsa koji se poslužuje sa salsom do buritoa, tacoa i sličnih jela.
Pritom treba znati da se u stotinu grama obične pšenične tortilje nalazi otprilike 300 kalorija.
Ako pazite na unos ugljikohidrata i količinu hrane koju konzumirate, tortilja se vrlo lako može zamijeniti listovima hrskave zelene salate poput kristalke. Listovi zelene salata mogu se napuniti brojnim punjenjima, a u sto grama nalazi se svega 15-ak kalorija.
U nastavku možete pronaći recept:
Punjena zelena salata - sastojci:
- 1 konzerva tune
- 1 manja konzerva kukuruza šećerca
- 1 rotkvica
- ½ svježeg krastavca
- ¼ ljubičastog luka
- sol i papar po želji
- kiselo vrhnje
- listovi zelene salate
- malo limunova soka
Punjena zelena salata - priprema:
- Dobro operite zelenu salatu, osušite je i natrgajte je (ili narežite) na veličinu koju vama odgovara.
- Ocijedite tunu od ulja ili vode iz konzerve. Začinite sa solju i paprom.
- U tunu dodajte sitno nasjeckani luk, rotkvice, svježi krastavac i ocijeđeni kukuruz šećerac.
- Smjesom napunite listove zelene salata.
- Sve zajedno prelijte s malo kiselog vrhnja i pokapajte s limunovim sokom.
Savjet:
Umjesto tune možete upotrijebiti grah, slanutak ili slične mahunarke iz konzerve koji ne zahtijevaju termičku obradu. Hrskave zalogaje od zelene salata možete začiniti meksičkom salsom te ukrasiti s umakom guacamoleaom ili samo svježim avokadom. Ovo je recept u kojoj možete dodati povrće po želji koje trenutno imate u hladnjaku poput rajčica, paprika, mrkvi, stapki celera i sličnih namirnica.
U nastavku možete pronaći ideje za zdravi doručak pun proteina.
Inspirirajte se i ostalim receptima za ukusni i brzi ručak:
Dobar tek!