Iako je svatko priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog zelja, mljevenog mesa i riže. No ovo ukusno i osvježavajuće jelo može postati još zanimljivije uz samo jednu malu izmjenu u receptu.

Riječ je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu riže. Ječam ima puno bogatiji okus te sarmi može podariti novu i zanimljivu notu. Donosimo provjereni recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati vaša cijela obitelj.

SASTOJCI ZA SARMU:

- 1 glavica kiselog kupusa i malo narezanog zelja
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 1 velika glavica luka
- 1 velika šalica ječma
- šaka peršinovog lišća
- sol i papar
- crvena paprika u prahu
- lovorov list
- 50 dag suhog mesa po izboru (slanina, kobasice, rebra...)



PRIPREMA SARME:

1. U šalicu stavite ječam i napunite je toplom vodom te ostavite da stoji dok pripremate meso. U zdjelu stavite meso te dodajte nasjeckani luk, sol, papar, peršin i papriku. Potom dodajte i procijeđeno ječam te sve zajedno dobro izmiješajte.

2. Dno velikog i dubokog lonca prekrijte rezanim zeljem i potom na njega stavite suho meso. Listove kupusa punite mješavinom mesa i ječma te ih zamotajte u sarmice. Posložite ih u lonac, pospipajte po njima malo mljevene crvene paprike i prelijte toplom vodom. Količina vode ovisi o loncu, zapamtite da sarme moraju biti prekrivene vodom dok se kuhaju pa prema tome prilagodite količinu vode.

3. Ubacite u lonac lovorov list i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.

SAVJET: Ako ipak ne želite raditi sarmu s ječmom, samo ga zamijenite rižom i pripremajte jelo na isti način.

Dobar tek!