Zdravlje & prehrana
Dobre stare urmašice: Recept za tradicionalni desert koji nikad ne razočara
04-03-2023
Piše
Zadovoljna.hr
Urmašice (ili hurmašice) jedan su od onih tradicionalnih deserata koji nikad ne razočaraju. Ovi starinski kolačići preliveni sirupom koji se naziva agda slatki su, sočni i osigurat će vam potrebnu dozu šećera.
Sastojci za tijesto:
- 2 velika jaja
- 45 dag glatkog brašna
- 15 dag maslaca
- 5 dag šećera
- prstohvat soli
Sastojci za sirup:
- 750 ml vode
- 25 dag šećera
- sok od 2 limuna
Priprema urmašica:
- Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi. Prvo pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i pustite da krčka 20-ak minuta. Maknite s vatre, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
- Sada krenite s pripremom urmašica. Maslac otopite na laganoj vatri i kad postane mlak, u njega ubacite umućena jaja i dobro sve promiješajte. U brašno stavite šećer i sol, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
- Protvan za pečenje premažite s malo masnoće. Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak koji potom malo spljoštite i položite u protvan. Urmašice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice, sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
- Izvadite urmašice iz pećnice i odmah ih prelijte hladnim sirupom. Poslužite ih kada se ohlade.
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha
Recept za pitu od jogurta: Jednostavna priprema bez valjanja tijesta
Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije
Dobar tek!