Umak bolonjez (bolognese) čest je gost u našim kuhinjama. Naravno, najčešće ga sljubljujemo s tjesteninom. Ako volite ovu kombinaciju, onda morate isprobati recept za zapečene makarone bolognese koji vam donosimo u nastavku.

SASTOJCI ZA UMAK BOLOGNESE (za četiri osobe):

- ½ kg mljevene junetine
- 800 g pelata
- 2 velike žlice koncentrata rajčice
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 stapke celera
- 1 veliki luk
- 1 lovorov list
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 1 velika žlica šećera
- sol i papar
- masnoća za pirjanje
- mesni ili povrtni temeljac po potrebi

OSTALI SASTOJCI:

- 400 g makarona
- 15 dag parmezana
- 30 dag mozarelle

Zapečene tikvice sa sirom Tako fino! Brzi recept za zapečene tikvice sa sirom uz koje vam ne treba kruha niti mesa

Enchilade su popularno meksičko jelo Recept za zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

PRIPREMA:

1. Prvo napravite umak. Luk, mrkvu i celer očistite i nasjeckajte na sitno. Povrće možete usitniti i u sjeckalici. U loncu na malo ulja prepirjajte mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 10-ak minuta.
Uklonite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prepirajajte luk dok ne omekša. Dodajte mrkvu i celer pa pirjajte sve zajedno nekoliko minuta uz redovito miješanje.

2. Sve podlijte bijelim vinom i kuhajte dok ne ispari alkohol. Dodajte pelate I koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Posolite, popaprite, ubacite lovorov list i šećer. Vratite u lonac mljeveno meso, smanjite temperaturu na laganu, poklopite i pustite da se kuha sat vremena. Povremeno promiješajte umak i ako primijetite da vam nedostaje tekućine, podlijte ga s mesnim ili povrtnim temeljcem. Po potrebi i želji dodatno začinite.

3. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju. Kada su kuhani, ocijedite ih i prebacite u zdjelu s umakom. Dobro ih promiješajte kako bi se povezali s umakom, a zatim u smjesu naribajte parmezan pa opet promiješajte. Prebacite sve u namašćen kalup u kojem ćete peći makarone. Mozarellu narežite na ploške, posložite po makaronima i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite 15-tak minuta, dok se sir lijepo ne otopi i ne zapeče.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju