Božićni ručak poseban je trenutak blagdana. Obitelj je na okupu, susretnu se i dragi ljudi koje dugo nismo vidjeli, fino se objeduje i sve nekako odiše mirom, radošću, blagošću i toplinom. A kako bi vam ove godine božićni ručak bio još posebniji odlučili smo se vratiti u neke davne dane i predložiti vam 4 recepta koja su za Božić pripremale naše bake i prabake. Sve je tu: predjelo, glavno jelo i desert. Recepte smo pronašli u broju iz prosinca 1940. godine časopisa Hrvatica kojeg je uređivala Marija Jurić Zagorka

PREDJELO: Kokošja juha i valjušci od kokošjeg mesa

  1. U hladnu vodu u loncu stavite goveđe kosti i zagrijte vodu. Kada je voda topla dodajte kokoš koja će se trebati kuhati oko 3 sata.
  2. Kada juha zakipi dodajte u nju povrće koje ste prethodno popržilo na malo masti: 4 do 5 zrna papra, pola rajčice ili sušenu kožu od rajčice, komadić muškatnog cvijeta, češanj češnjaka i komadić prepečenog luka te soli prema ukusu.
  3. Lonac pokrijte i pustite juhu da lagano kuha. Kada je juha skuhana, izvadite kokoš, očistite je od kostiju te meso sameljite zajedno s jednom u mlijeku namočenom žemljom.
  4. Zagrijte malo masti, metnite na nju sitno kosanog luka i zelenog peršina, a kad se luk malo propirja dodajte samljeveno meso te sve skupa pirjajte.
  5. Skinite sa štednjaka i kada se smjesa ohladi umiješajte u nju 2 do 3 žumanjka, soli prema potrebi i kiselog vrhnja 2 do 3 žlice.
  6. Od smjese napravite valjuške duljine 10 cm i promjera 4 cm, uvaljajte ih u brašno, razmućeno jaje i mrvice te ih pržite dok ne postanu svijetlo smeđi. Valjuške poslužite kao predjelo uz juhu, s pirjanim graškom ili po želji.


GLAVNO JELO: Punjena purica s jabukama

  1. Puricu očistite od iznutrica, dobro nasolite i stavite na stranu.
  2. Pripremite nadjev. Dvije žemlje namočite u hladno mlijeko, a kad se smekšaju pomiješajte u njih dva cijela jaja i malo kukuruznog griza. Malo suhe slanine izrežite na sitne komadiće, rastopite je i zapržite malo kosanog luka te dodajte žemlje i jetra na sitno kosano te sve tp pomiješajte sa žemljom. Na kraju dodajte malo soli i papra.
  3. Smjesom napunite puricu te je prelivenu s malo vrućeg ulja, odnosno masti stavite da se peče.
  4. Za vrijeme pečenja puricu pažljivo prelijevajte vlastitim sokom. Pola sata prije nego je purica pečena, dodajte u protvan nekoliko cijelih jabuka i vratite u pećnicu. Želite li kao prilog poslužiti krumpir stavite ga zajedno s jabukama da se peče narezan na ploške ili prema želja, te ga također prelijte s malo masti od pečenog purana.


Puricu poslužite zajedno jabukama i krumpirom, a uz to salatu od kiselog zelja. Ako želite napraviti puricu po receptu Gordona Ramsaya, isprobajte ovaj recept.

Kao prilog uz puricu možete poslužiti i pečena punjena jaja.

Uz pečenu puricu možete poslužiti mlince, ali i fin prilog od tvrdo pečenih jaja.

  1. Šest komada tvrdo kuhanih jaja razrežite po duljini, izvadite žumanjak te ga ispasirajte. Žemlju namočite u mlijeko, dobro je iscijedite, ispasirajte te pomiješajte s 4 dkg pjenasto miješanog maslaca, jednim cijelim jajetom, jednim žutanjkom, nekoliko na sitne kocke rezanih srdelica, soli po potrebi i malo papra. Sve dobro promiješajte te punite jaja do vrha.
  2. Vatrostalnu zdjelu namažite maslacem ili mašću, složite u nju punjena jaja, nakapajte na njih rastopljeni maslac, pospite mrvicama te prelijte s ostatkom smjese u koju se umiješa još kiselo vrhnje. Jaja servirajte topla.



DESERT: Božićna torta

  1. Pjenasto miješajte 14 dkg maslaca s 14 dkg šećera i 2 rebra ribane čokolade.
  2. Kada je dobro pjenasto, primiješajte jedan po jedan 6 žutanjka, zatim izmjenično snijeg od 6 bjelanjaka, 14 dkg ribanih neoguljenih badema i 2 dkg finih mrvica.


Nadjev

  1. 10 dkg maslaca pjenasto miješajte s 2 rebra ribane čokolade.
  2. U kotliću za snijeg istucite na pari 3 cijela jaja s 10 dkg šećera.
  3. Kad se snijeg zgusne izvadite ga iz vruće vode, tucite dok se hladi te primiješajte 4 dkg ribanih lješnjaka te sve primiješajte maslacu.
  4. Biskvit za tortu dvaput prerežite i nadjenite te presvucite čokoladnom glazurom.


Glazura

15 dkg šećera prelijte s 3 do 4 žlice kipuće vode, k tome primiješajte 8 dkg u pećnici smekšane čokolade te miješajte dok ne bude posve glatko.

Prelijte tortu i pustite da se glazura stvrdne.

Inspirirajte se i ostalim božićnim receptima:

Francuska salata Francuska salata: Dva recepta za klasik blagdanskog stola Raspuknuti keksići Brzi recept za prhke raspuknute keksiće Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju