PREDJELO: Kokošja juha i valjušci od kokošjeg mesa
- U hladnu vodu u loncu stavite goveđe kosti i zagrijte vodu. Kada je voda topla dodajte kokoš koja će se trebati kuhati oko 3 sata.
- Kada juha zakipi dodajte u nju povrće koje ste prethodno popržilo na malo masti: 4 do 5 zrna papra, pola rajčice ili sušenu kožu od rajčice, komadić muškatnog cvijeta, češanj češnjaka i komadić prepečenog luka te soli prema ukusu.
- Lonac pokrijte i pustite juhu da lagano kuha. Kada je juha skuhana, izvadite kokoš, očistite je od kostiju te meso sameljite zajedno s jednom u mlijeku namočenom žemljom.
- Zagrijte malo masti, metnite na nju sitno kosanog luka i zelenog peršina, a kad se luk malo propirja dodajte samljeveno meso te sve skupa pirjajte.
- Skinite sa štednjaka i kada se smjesa ohladi umiješajte u nju 2 do 3 žumanjka, soli prema potrebi i kiselog vrhnja 2 do 3 žlice.
- Od smjese napravite valjuške duljine 10 cm i promjera 4 cm, uvaljajte ih u brašno, razmućeno jaje i mrvice te ih pržite dok ne postanu svijetlo smeđi. Valjuške poslužite kao predjelo uz juhu, s pirjanim graškom ili po želji.
GLAVNO JELO: Punjena purica s jabukama
- Puricu očistite od iznutrica, dobro nasolite i stavite na stranu.
- Pripremite nadjev. Dvije žemlje namočite u hladno mlijeko, a kad se smekšaju pomiješajte u njih dva cijela jaja i malo kukuruznog griza. Malo suhe slanine izrežite na sitne komadiće, rastopite je i zapržite malo kosanog luka te dodajte žemlje i jetra na sitno kosano te sve tp pomiješajte sa žemljom. Na kraju dodajte malo soli i papra.
- Smjesom napunite puricu te je prelivenu s malo vrućeg ulja, odnosno masti stavite da se peče.
- Za vrijeme pečenja puricu pažljivo prelijevajte vlastitim sokom. Pola sata prije nego je purica pečena, dodajte u protvan nekoliko cijelih jabuka i vratite u pećnicu. Želite li kao prilog poslužiti krumpir stavite ga zajedno s jabukama da se peče narezan na ploške ili prema želja, te ga također prelijte s malo masti od pečenog purana.
Puricu poslužite zajedno jabukama i krumpirom, a uz to salatu od kiselog zelja. Ako želite napraviti puricu po receptu Gordona Ramsaya, isprobajte ovaj recept.
Kao prilog uz puricu možete poslužiti i pečena punjena jaja.
Uz pečenu puricu možete poslužiti mlince, ali i fin prilog od tvrdo pečenih jaja.
- Šest komada tvrdo kuhanih jaja razrežite po duljini, izvadite žumanjak te ga ispasirajte. Žemlju namočite u mlijeko, dobro je iscijedite, ispasirajte te pomiješajte s 4 dkg pjenasto miješanog maslaca, jednim cijelim jajetom, jednim žutanjkom, nekoliko na sitne kocke rezanih srdelica, soli po potrebi i malo papra. Sve dobro promiješajte te punite jaja do vrha.
- Vatrostalnu zdjelu namažite maslacem ili mašću, složite u nju punjena jaja, nakapajte na njih rastopljeni maslac, pospite mrvicama te prelijte s ostatkom smjese u koju se umiješa još kiselo vrhnje. Jaja servirajte topla.
DESERT: Božićna torta
- Pjenasto miješajte 14 dkg maslaca s 14 dkg šećera i 2 rebra ribane čokolade.
- Kada je dobro pjenasto, primiješajte jedan po jedan 6 žutanjka, zatim izmjenično snijeg od 6 bjelanjaka, 14 dkg ribanih neoguljenih badema i 2 dkg finih mrvica.
Nadjev
- 10 dkg maslaca pjenasto miješajte s 2 rebra ribane čokolade.
- U kotliću za snijeg istucite na pari 3 cijela jaja s 10 dkg šećera.
- Kad se snijeg zgusne izvadite ga iz vruće vode, tucite dok se hladi te primiješajte 4 dkg ribanih lješnjaka te sve primiješajte maslacu.
- Biskvit za tortu dvaput prerežite i nadjenite te presvucite čokoladnom glazurom.
Glazura
15 dkg šećera prelijte s 3 do 4 žlice kipuće vode, k tome primiješajte 8 dkg u pećnici smekšane čokolade te miješajte dok ne bude posve glatko.
Prelijte tortu i pustite da se glazura stvrdne.
Inspirirajte se i ostalim božićnim receptima: