Raspuknuti keksići - sastojci:
- 200 g tamne čokolade (npr. s 52 % kakaa)
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 burbon vanilija šećer
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- pola žličice praška za pecivo
- šećer u prahu za valjanje
Raspuknuti keksići - priprema:
- Rastopite čokoladu i maslac na pari i ostavite da se malo ohladi. Tucite jaja i šećer dok ne budu pjenasti, dodajte burbon vanilin šećer.
- Lagano špatulom ili kuhačom umiješajte smjesu čokolade i maslaca u smjesu žumanjaka, lagano umiješajte i brašno sa praškom za pecivo i soli (najmanje tri puta sipajte brašno, lakše ćete sjediniti smjese).
- Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 2-3 sata, a može i preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, obložite lim papirom za pečenje.
- Žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice i dobro uvaljajte u šećer u prahu.
- Slažite ih na papir za pečenje i lagano stisnite s gornje strane, ostavite razmak između jer narastu u pečenju.
- Pecite 11 minuta, ako vam se i čine da nisu pečeni, jesu, moraju ostati mekani i pjenasti, stisnu se dok se hlade.
Savjet: Po želji u smjesu za kolačiće možete dodati ribanu koricu naranče, arancine, metvicu, lješnjake, viski ili tamniju čokoladu
Raspuknuti keksići (Foto: M's Bakery)
Inspirirajte se i ostalim receptima za prhke i fine keksiće: