Kada ste posljednji put kuhali palentu ili žgance? Ovo popularno jelo od ukuhanog kukuruznog griza radile su još naše bake i prebake, a obično posluživale uz bijelu kavu, sir i vrhnje ili slične namirnice.

Palenta je vrlo fleksibilna namirnica od koje se mogu napraviti i slasne tortice, a pogotovo ako se u njih umiješaju sastojci poput naribanog sira i maslaca.

Sastojci:

250 grama palente
200 grama šampinjona
100 grama topivog sira po želji
3 kriške slanine
2 žlice maslaca
½ limuna
sol i papar po želji

Fini, krepki gulaš utoplit će kosti i zasititi organizam Fini gulaš: Ručak koji se "sam kuha" dok vi obavljate što treba po kući

Priprema:
1. Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

2. Pred kraj kuhanja umiješajte u palentu naribani sir i maslac i miješajte dok se ne rastope. Posolite i popaprite po želji.

3. Vruću palentu izlijte u pravokutni lim za pečenje. Kada se palenta ohladi, stavite je u hladnjak na nekoliko sati da se stvrdne pa narežite na manje kocke.

Slika nije dostupna Mljac, kako im odoljeti? Recept za hrskave polpete od krumpira i sira

4. Na tavi prepržite komadiće slanine dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tave, pa na preostaloj masnoći prepržite narezane gljive. Začinite ih limunovim sokom i začinima po želji.

5. Na tavi prepržite gotove tortice od palente dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te ih poslužite s hrskavom slaninom i gljivama. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju