Kada ste posljednji put kuhali palentu ili žgance? Ovo popularno jelo od ukuhanog kukuruznog griza radile su još naše bake i prebake, a obično posluživale uz bijelu kavu, sir i vrhnje ili slične namirnice.

Palenta je vrlo fleksibilna namirnica od koje se mogu napraviti i slasne tortice, a pogotovo ako se u njih umiješaju sastojci poput naribanog sira i maslaca.

Sastojci:

250 grama palente
200 grama šampinjona
100 grama topivog sira po želji
3 kriške slanine
2 žlice maslaca
½ limuna
sol i papar po želji

Priprema:
1. Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

2. Pred kraj kuhanja umiješajte u palentu naribani sir i maslac i miješajte dok se ne rastope. Posolite i popaprite po želji.

3. Vruću palentu izlijte u pravokutni lim za pečenje. Kada se palenta ohladi, stavite je u hladnjak na nekoliko sati da se stvrdne pa narežite na manje kocke.

4. Na tavi prepržite komadiće slanine dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tave, pa na preostaloj masnoći prepržite narezane gljive. Začinite ih limunovim sokom i začinima po želji.

5. Na tavi prepržite gotove tortice od palente dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te ih poslužite s hrskavom slaninom i gljivama. Dobar tek!