Znate kako fotografijom nije uvijek moguće dočarati ljepotu nečega?

E, pa upravo ova tvrdnja vrijedi za igračke koje nastaju u radionici Tamare Grbeše Fuglinski.

Galerija ADT igračke i podloge za igranje - 1 ADT igračke i podloge za igranje - 2 ADT igračke i podloge za igranje - 4 +24 ADT igračke i podloge za igranje - 5

Tamara za sebe kaže da je prije svega mama petogodišnje djevojčice i trogodišnjeg dječaka i supruga. Osim toga ona je i tvrdoglava i nestrpljiva kreativna vizionarka koja nikada nema dovoljno vremena za sve što zamisli.

A u danu koji traje samo 24 sata, ova specijalistica pedagogije, stigne obavljati i svoj "od 9 do 5" posao u farmaceutskoj industriji.

Razlog zbog kojeg smo joj se mi obratili su već spomenute igračke i brend Art design by Tamara. On postoji već 12 godina, a iza njega se, kaže Tamara, krije mnoštvo kreativnih i umjetničkih radova.

Sve je počelo sa slikama - 2 Slikanje je Tamarina velika ljubav (Foto: Art Design by Tamara)

NA POČETKU SU BILE SLIKE

Sve je počelo 2006. godine kada je nastala njezina prva slika. Interes okoline bio je toliki da se dvije godine kasnije ozbiljno posvetila tome, a iako je od malena bila svjesna svog talenta i potencijala, tek ga je s 26 godina počela razvijat kroz ozbiljan rad.

Često se nalazim u situacijama da bezuspješno tragam za nekom svojom vizijom, nekim zamišljenim predmetom, dekorom i slično.

Sad već davne, 2006. godine odužila se potraga za odgovarajućom umjetničkom slikom za moju djevojačku sobu, a slika je trebala biti jednostavnog, moderno-apstraktnog te izrazito dekorativnog karaktera.

Nisam pronašla odgovarajuće, stoga sam se primila kistova i uljanih boja kako bih svoju ideju prenijela na sliku. Ubrzo sam slikala nove slike svojoj kumi za novi stan pa su se nakon toga počele nizati slike jedna za drugom, a nakon toga i samostalne izložbe, prisjetila se Tamara čiji je atelje, kaže, vrlo dinamičan i često se tranformira ovisno o poslu koji je u tom trenutku dominantniji.

U kolekciji igračaka zasad su pas, kit, labud, maca, pingvin, lija, patka, žirafa, patuljci, balerina, lutke zec i zečica, lutke srnice, flamingo, jednorog, jež, jastuk srce, jastuk gljiva i podloge za igru.

POPULARNOST ZBOG IGRAČAKA

Kad nabraja sve te poslove, uvijek prvo izdvaja umjetničke slike s kojima je cijela priča krenula, a tu su još i nakit i podloge za bebe i djecu i dekorativne igračke. Ova posljednja skupina postala je naprivlačniji proizvod današnjim modernim mamama.

Slika nije dostupna Tako ljupke: Heklane lutkice na koje možete izvesti ime svog djeteta

Slika nije dostupna Od čarobnih jednoroga do vilinskih maca: Igračke koje oduševljavaju i velike i male

Ideja za ADT dekorativne igračke došla je istim slijedom događaja kao i prva slika, kao i prva ogrlica. U potrazi za nečim što sam zamislila na koncu završim s izradom tog istog, kaže Tamara o igračkama koje su najviše zaslužne za promociju njezinog brenda jer se oko njih stvorio veliki interes u svijetu mama.

I to me jako veseli jer sam i sama u toj ulozi i znam koliko nas raduje sve vezano uz djecu i koliko današnje mame uživaju u dekoriranju dječjeg kutka.

I sama to radim s velikim zadovoljstvom i doslovno nikad ne nedostaje inspiracije, priča Tamara.

CIJELA KOLEKCIJA RUĆNO IZRAĐENIH LIKOVA

U njezinoj kolekciji igračaka i proizvoda za najmlađe svoje mjesto zasad imaju pas, kit, labud, maca, pingvin, lija, patka, žirafa, patuljci, balerina, lutke zec i zečica, lutke srnice, flamingo, jednorog, jež, jastuk srce, jastuk gljiva i podloge za igru.

Svi likovi su pažljivo osmišljeni, u potpunosti ručno krojeni i oslikani te profesionalno ručno i strojno šivani. Nježnog su izgleda, oslikani da djeluju umiljato i dizajn je vrlo sofisticiran, lijepih linija, koje doprinose toj nježnosti, a izrađene su od 100 posto pamuka i vrlo nježnog antialergijskog punjenja, objasnila nam je Tamara i napomenula da su likovi i personalizirani imenom. Ni u ovom dijelu posla nije se mogla odreći svog slikarskog pečata.

Najbolji dokaz toj slikarskoj poveznici su ADT podloge 3u1, koje su u potpunosti ručno oslikane, originalne i imaju taj bajkoviti šarm.

Osim igre i dekorativnog efekta, na njoj bebe uče prve brojeve i pomoću njih se podloga koristi i za fotografiranje uspomena na određene dane, tjedne, mjesece pa i godine
, kaže Tamara. 

PUNO POSLA I TRUDA

A izrada ovih bajkovitih igračaka nije nimalo jednostavna.

Sva je u potpunosti ručno dizajnirano i Tamara kod izrade kroja ne koristi šablone ili gotove krojeve. I baš zato jer ih je sama ručno dizajnirala uživa u izradi svake od njih.

Kad govorimo o zahtjevnosti, svaki lik ima neke svoje točke gdje se mora posvetiti nešto više vremena, ali izdvojila bih svakako lutke kao što su srnice, zečevi i balerine, kaže i Tamara koja je na vrh liste zahtjevnosti stavila žirafu.

Osim što stoji na sve četiri noge, ima i poprilično zahtjevan dio u izradi o kojem u konačnici sve ovisi jednom kad se postavi na noge, a tu su i detalji za našivanje i sve poprilično dugo traje.

ADT igračke i podloge za igranje - 13 Žirafe su najzahtjevnije kada je u pitanju izrada (Foto: Art Design by Tamara)

Za izradu samo jedne žirafe Tamara potroši pet do šest sati, ali rekorderke su srnice na koje potroši i do osam sati. Posla ima i oko balerina koje imaju cijelo lice oslikano, a greške nisu dozvoljene jer ispravaka nema.

Sve iz prve mora biti savršeno, kaže Tamara koja kaže da je favorita među mamama teško izdvojiti.

No, rekla bih da je labud nekako uvijek najbliži tronu dok žirafe na sajmovima uvijek privlače veliku pozornost kao i lutke i zečevi.

Otkako su se pojavile srnice, postalo je još tjesnije oko tog najpopularnijeg lika, jer one su opet posebne na svoj način.

Taman kad pomislim da je sad neki od likova preuzeo vodstvo dogodi se preokret s nizom nekog drugog lika, kaže Tamara.

Za izradu samo jedne žirafe Tamara potroši pet do šest sati, ali rekorderke su srnice na koje potroši i do osam sati. Posla ima i oko balerina kojima je cijelo lice oslikano.

SVAKA NARUDŽBA JOJ STAVLJA OSMIJEH NA LICE

Ova mama dvoje klinaca, koja radi dva posla, definitivno je i prava osoba za postaviti joj pitanje kako sve stiže i gdje pronalazi motivaciju i inspiraciju.

Na to pitanje odgovara kako zaista uživa u svemu što radi , ali da je i ona čovjek i da postoje dani koji su bolji i lošiji. Ipak, njezin hobi već dugo nije samo hobi nego i posao koji ima svoju dozu odgovornosti zbog čega si ne dozvoljava luskuz da bira bolje i lošije dane.

Igračke Savjet stručnjaka: Kako znati ima li vaše dijete previše igračaka?

Uvijek se trudim sve napraviti na vrijeme. Još uvijek sam jako sretna sa svime što radim i svaka narudžba, doslovno svaka, veseli i stavlja osmijeh na lice.

Dakle, odgovornost je nešto čega se ne možemo odreći ni kada radimo posao iz snova, ali to je još uvijek posao iz snova! Mojih snova!

Veseli me svaka poruka oduševljenja nakon što paketi stignu na odredište i nema veće nagrade od toga niti bolje motivacije, kaže Tamara koja nakon posla od "9 do 5" prvo napuni baterije s djecom, a onda počinje raditi svoje rukotvorine i sve to često traje do kasnih noćnih sati.

PODRŠKA OBITELJI I DOBRA ORGANIZACIJA

Kad joj je to potrebno prvo odradi i nešto za svoju dušu - a to je slikanje. Posebno je, kaže, ponosna i zahvalna kada netko svoj dom opremi njenim slikama.

U svemu je neizmjerno važna podrška obitelji i dobra organizacija, kaže i dodaje da su joj naveći pomagači suprug i roditelji. Između ostalog, upravo mami može zahvaliti za sve što zna u vezi šivanja jer je uz nju za mašinom provela gotovo cijeli život.

Najteže je naravno uskladiti sve obaveze i obiteljski život, no budući da se atelje nalazi u sklopu stana, djeca su uvijek tu uz mene, što god ja radila te vrlo često sudjeluju u kreativnom neredu na svoj način tako što se obavezno posluže mojim materijalima, bojama, kistovima, perlicama...

Uglavnom, kad bolje razmislim izgleda da je zapravo najteži dio cijele priče spremanje, kaže kroz smijeh Tamara kojoj ne nedostaje planova za budućnost.

PUNO PLANOVA I INTERESA

U pripremi je još puno proizvoda koji će uskoro biti dostupni. Tu su i veliki projekti sa slikama, a useljene u novi stan omogućilo joj je i da realizira neke svoje vizije oko uređenja interijera.

Sretni smo što je cijeli stan prožet našim trudom i ostvaren našim rukama. Pod našim mislim i na supruga koji je također odradio ogroman posao oko svih radova.

Sad su napokon došli na red oslikani zidovi u raznim tehnikama, koji naprosto svima zapnu za oko i svaki novi posjet u stanu prelazi u razgovor o tehnikama po zidovima, kaže Tamara i izdvaja zlatni zid u blagavaoni i uvučeni zid na kojem je rađena apstraktna reljefna tehnika.

Tamara oslikava i zidove - 3 Tamara oslikava i zidove (Foto: Art Design by Tamara)

Njoj ideja definitivno ne nedostaje. Samo bi joj ponekad dobro došlo još malo više vremena.

U našoj galeriji zavirite u mali dio Tamarinog čarobnog svijeta, a pratiti je možete i na njezinom Instagram profilu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju