Istraživači sa sveučilišta Purdue otkrili su da dodavanje kuhanog jaja povrtnoj salati povećava apsorpciju beta karotena iz povrća do 500 posto. Beta karoten je biljni pigment koji se nalazi se u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste do tamnozelene boje, pa je sastavni dio mrkve, dinje, jabuke ili špinata.
Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žutanjka, pa konzumacija samo kuhanih bjelanjaka neće postići željeni efekt.
Dnevno bi trebali unijeti minimalno 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.
Beta karoten je važan jer djeluje kao zaštita od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, sprečava noćno sljepilo te osjetljivost na svjetlost.
Valja napomenuti da salata sa kuhanim jajem ima i dodatne prednosti, jer je riječ o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj bjelančevini, koja je bogata željezom, te drugim mineralima i vitaminima.
'Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žutanjka, pa konzumacija samo kuhanih bjelanjaka neće postići željeni efekt,' istaknuo je autor studije Wayne Cambell.
Još više beta-karotena možete apsorbirati iz hrane ako u salatu dodate i neke druge izvore nezasićenih masnih kiselina kao što je avokado ili maslinovo ulje.