Istraživači sa sveučilišta Purdue otkrili su da dodavanje kuhanog jaja povrtnoj salati povećava apsorpciju beta karotena iz povrća do 500 posto. Beta karoten je biljni pigment koji se nalazi se u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste do tamnozelene boje, pa je sastavni dio mrkve, dinje, jabuke ili špinata.
Dnevno bi trebali unijeti minimalno 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žutanjka, pa konzumacija samo kuhanih bjelanjaka neće postići željeni efekt.
Beta karoten je važan jer djeluje kao zaštita od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, sprečava noćno sljepilo te osjetljivost na svjetlost.
Valja napomenuti da salata sa kuhanim jajem ima i dodatne prednosti, jer je riječ o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj bjelančevini, koja je bogata željezom, te drugim mineralima i vitaminima.
'Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žutanjka, pa konzumacija samo kuhanih bjelanjaka neće postići željeni efekt,' istaknuo je autor studije Wayne Cambell.
Još više beta-karotena možete apsorbirati iz hrane ako u salatu dodate i neke druge izvore nezasićenih masnih kiselina kao što je avokado ili maslinovo ulje.