U istočnjačkoj medicini bamija ili okra stoljećima se koristi u liječenju raznih oboljenja, poput probavnih smetnji i crijevnih oboljenja, a moćna je i kod reguliranja razine šećera u krvi, vezivanja kolesterola, razvoja crijevne flore, pravilnog rada jetre, vraćanja snage organizmu,...
Zbog brojnih blagodati ta se "čudotvorna" tropska cvjetnica naziva i biljkom iz božjeg vrta. Bamija sadrži bogate količine ugljikohidrata, magnezija, masti, proteina, vlakana, folne kiseline te vitamina B6, A i C. U 100 grama bamije nalazi se svega 36 kalorija. Berba počinje krajem svibnja ili početkom lipnja i traje do kraja rujna, odnosno početka listopada.
Želite li se okrijepiti svim blagodatima ove moćne zelene biljke, predlažemo vam recept za vodu s dodatkom bamije.
Sastojci za vodu s dodatkom bamije:
- 4-5 mahuna bamije srednje veličine
- 1 čaša vode
- sol i papar (po želji)
Postupak:
1. Mahune bamije temeljito operite pod mlazom vode. Izrežite oba kraja mahuna i prerežite ih napola. Možete i probušiti nožem svaku stranu mahune.
2. Narezane mahune umočite u čašu ili posudicu s vodom i pustite ih da se namaču osam sati (najbolje preko noći). Po želji, u vodi ih možete držati i 24 sata.
3. Iduće jutro, ili nakon 24 sata, stiskajući mahune iscijedite preostali sok iz njih u vodu. Nakon toga mahune možete baciti.
Hranjiva voda s dodatkom bamije sada je spremna za konzumaciju. Po želji joj dodajte sol i(li) papar.
Savjet plus: Želite li uštedjeti na vremenu, umjesto da mahune satima držite namočene u vodi, jednostavno ih prokuhajte. Prokuhane mahune dodajte u vodu. Još tople prokuhane možete ih konzumirati kao juhu ili pričekati da se ohlade te popiti vodu.
Ako vam okus vode s dodatkom bamije ne odgovara, mahune koje su bile namočene u vodi možete pomiješati s narančom i od te mješavine napraviti ukusan sok. Soku dodajte kockice leda ako ga želite piti rashlađenog, što će dodatno pospješiti probavu.