Bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njezin predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa.

Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen.

Prije nego što s vama podijelimo tri recepta, kako biste mogli odabrati opciju koja vam se čini najprimamljivijom, napominjemo da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni koji su potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.

Također, dobro pripazite gdje ćete brati cvjetove jer primjerice kanali i druga zagađena mjesta nisu dobra opcija. Odaberite grm s kojeg ćete brati cvjetove koji nije onečišćen.

Sada krenimo s receptima, jedan je od njih klasični domaći bakin recept za sirup od bazge, a druga dva imaju još neke male dodatke koji rade svoj dio čarolije.

Recept za sok od bazge i mente:

Sastojci:

  • 40 cvjetova bazge
  • 4-5 šaka svježih listova mente
  • 3 litre vode
  • 3 dag limunske kiseline
  • 3 kilograma šećera

Priprema:

1. Dobro operite cvjetove bazge i listove mente.

2. Stavite šećer u vodu i kuhajte sve dok se u potpunosti ne rastopi.

3. Kada se smjesa šećera i vode prohladi, u nju stavite limunsku kiselinu, bazgu i mentu.

4. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.

5. Nakon 24 sata procijedite sok kroz gazu, prelijte u boce i vrijeme je za uživanje.

Recept za sok od bazge s dodatkom koprive:

Sastojci:

  • 15 cvjetova bazge
  • 15 stapki koprive
  • 3 litre vode
  • 4 dag limunske kiseline
  • 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
  • 3 kilograma šećera

Sok od bazge Za još jači okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom

Priprema:

1. Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Recept za bakin domaći sok od bazge

Sastojci:

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 litre vode
  • 4 dag limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kilograma šećera

Priprema:

1. Potopite cvjetove bazge u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Inspirirajte se i ostalim receptima s bazgom:

Bazga Domaći sirup od bazge: Bakin recept za sok koji vraća u djetinjstvo Cheesecake s bazgom (ilustrativna fotografija) Bez pečenja: Recept za cheesecake s dodatkom sirupa od bazge Sok od bazge Za još jači okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom Bazga-džin Bazga-džin: Recept za super verziju popularnog pića koje se lako priprema

Uživajte!

Sok od bazge možete obogatiti sa svježom mentom Sok od bazge možete obogatiti sa svježom mentom (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju