Svaka majka zna da je razdoblje trudnoće, rađanja i babinja najljepše, ali i najstresnije razdoblje u životu. Mnoge žene u njemu se oslanjaju na pomoć supruga i bliskih osoba. No što kad njihova pomoć zbog nekog razloga izostane? Ekipa IN magazina dan je provela s doulom, educiranom stručnjakinjom za pomoć ženi pri porođaju, tijekom i nakon trudnoće.

NAJVEĆA POTPORA PRISUTNA OD PRVOG DANA

Danas devetomjesečna Nika dobro poznaje tetu Sandru. U njezinu životu prisutna je od prvog dana, a mami Mirni nakon povratka iz rodilišta bila je najveća potpora. Sandra nije Mirnina mama, baka ni najbolja prijateljica, već doula. Sve traženija profesija u Hrvatskoj, čije usluge u ostatku svijeta već dugo koriste brojne mame.

Doula je u pravom smislu riječi žena koja služi drugoj ženi, odnosno pomaže prije porođaja, u samoj pripremi, za vrijeme porođaja, trudova, u samom izgonu, znači rađanju djeteta i nakon porođaja, priča doula Sandra Kren Balen.

Upravo razdoblje nakon porođaja u Mirninu je slučaju bilo presudno za angažiranje doule. Budući da zbog majčine bolesti nije mogla računati na njezinu pomoć, spas je pronašla u Sandri.

Danas devetomjesečna Nika dobro poznaje tetu Sandru Danas devetomjesečna Nika dobro poznaje tetu Sandru Foto: screenshot/IN magazin

"ONA JE DOŠLA OVDJE I REKLA - TU SAM"

Ja sam bila dosta loše, i prestrašena i svakakva. Ona je došla ovdje, rekla je, tu sam, ti budi s bebom, ja ću ti napraviti doručak. Znači, hranila me je, pomagala mi je oko dojenja.

Bila je jako pričljiva, meni u tom trenutku kako sam se dosta povukla to je bilo vau. Totalna psihoterapija. Pospremila mi je stan koji je bio u kaosu. Pomagala mi je oko povezivanja s njom, držala, prematala, priča Mirna Gajski Jolić.

Trudnoću se dijeli na tri jednaka perioda Pregledi, rast bebe i savjeti: Detaljan vodič kroz svako tromjesečje trudnoće

Slika nije dostupna Carski rez: 5 važnih istina koje trudnice trebaju znati

Sa svojom postnatalnom doulom Mirna je kontaktirala nekoliko dana prije porođaja. Kliknule su već pri prvom dopisivanju. Iako je za pratnju u rađaonici izabrala supruga, kad je više nije mogla dobiti na telefon, brižna Sandra dotrčala je i u rodilište.

Odlučila je otići gore jer je osjetila da sam ja sto posto u rađaoni. Snalažljiva kakva je, došla je pred rađaonu i tražila je da uđe unutra predstavljajući se kao moja sestra.

I to je bilo jako simpatično, ja ju nisam vidjela, ali vidio ju je moj Ante. Došla je baš kad se Nika rodila, baš je došla u trenutku kad je Nika bila rođena, kaže Mirna.

Sve veći broj rodilja doule odlučuje angažirati i u rađaonici Sve veći broj rodilja doule odlučuje angažirati i u rađaonici (Foto: screenshot/IN magazin)

OHRABRENJE ZA BUDUĆE MAJKE

Sve veći broj rodilja doule odlučuje angažirati i u rađaonici. Dobre vile porođaja svojim prisustvom budućim majkama daju ohrabrenje, sigurnost i prijeko potrebnu pažnju.

Ja sam tamo da njih smirim prvenstveno. Ja nisam u ulozi medicinskog osoblja . Doula nije educirana medicinska primalja.

Znači, ja sam tamo da majku pripremim psihološki i da ju educiram kao da ona smanji sebi taj pritisak u glavi i da bude mirnija da bi se mogla više fokusirati na sam porođaj, objašnjava Sadra.

Osim riječima, pomaže joj i opuštajućim masažama, a buduća majka na doulu se može osloniti tijekom cijelog boravka u rodilištu. Obično ih angažiraju trudnice koje nemaju mogućnost da djetetov otac ili neka bliska osoba prisustvuje porođaju. No nije rijetkost da se u rodilištu u isto vrijeme nađu i otac i doula.

Očevi nekad znaju biti tako preplašeni da pobjegnu van. I onda nekad majka nema baš neku pomoć od njih. Zato je jako dobra kombinacija i jedno i drugo, smatra Sandra.

Doula može biti uz vas i u trudnoći. Budućoj majci pomoći će da se lakše nosi sa svojim strahovima i strepnjama. S njom će vježbati i odraditi sve pripreme, kako bi ono što zovemo najljepšim trenutkom u životu svake majke ostalo baš u takvom sjećaju.

Ja bih svakako preporučila doulu svakome. Smatram zaista važnom tu podršku - žena ženi. Sandra i ja smo postale prijateljice nakon svega toga, kaže Mirna.

Trudnica Mame otkrile: Sedam čudnih znakova zbog kojih smo znale da smo trudne

Govoreći o tome tko može biti doula, Sandra je rekla kako misli da to mogu "žene koje su stvarno empatične i žele svakoj majci i ženi pomoći u takvim vrlo osjećajnim i nježnim trenucima koji znaju biti relativno stresni".

Mislim da se ne može svatko odlučiti za taj poziv, ali ja sam našla sreću u tome, dodala je.

A istraživanja kažu da prisutnost doule uvelike smanjuje potrebu za intervencijama, carskim rezom i lijekovima. Majke imaju veće samopouzdanje, uspješnije doje te manje obolijevaju od postporođajne depresije.

Na vama je samo da odaberete kad vam je njezina pomoć najpotrebnija - prije, za vrijeme ili nakon porođaja.

Pročitajte i kojih je to pet promjena na tijelu nakon porođaja o kojima se žene srame govoriti.

Prisutnost doule smanjuje potrebu za intervencijama Prisutnost doule smanjuje potrebu za intervencijama (Foto: screenshot/IN magazin)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju