Jagode
Jagode (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Vrijedi isprobati: Trik koji će produžiti svježinu jagoda u hladnjaku

21-05-2025 Piše N.H.
komentari

Mirisne, sočne i neodoljive, jagode su pravi dragulj proljetne sezone. Bilo da ih jedemo same, sa šlagom, u kolačima ili smoothiejima, teško im je odoljeti.

No koliko god bile ukusne, jednako brzo, nažalost, mogu i propasti. Mnogi od nas znaju onaj osjećaj razočaranja kada nakon nekoliko dana u hladnjaku jagode počnu tamnjeti, omekšavati i gubiti onaj svježi sjaj koji nas je privukao da ih kupimo.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Sezona jagoda traje relativno kratko pa je razumljivo da želimo iz njih izvući maksimum dok su tu. Problem je što su izrazito osjetljive na vlagu, plijesan i promjene temperature. Često ih čuvamo u plastičnim posudama u kojima dolaze ili ih premjestimo u zdjelu, no nijedno od tih rješenja ne produžuje im životni vijek.

Srećom, postoji jedan jednostavan, ali iznimno učinkovit trik koji može znatno produljiti njihovu svježinu, a nalazi se u svakoj kuhinji.

Svježe do deset dana, a i duže

Umjesto da jagode držite u plastici, prebacite ih u čistu, suhu staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.

Da, upravo staklena tegla čini razliku. Zašto? Staklo ne zadržava vlagu poput plastike i omogućuje ravnomjerniju temperaturu. Kad su jagode pohranjene u zatvorenoj staklenki, manje su izložene zraku i mikroorganizmima koji uzrokuju kvarenje. Osim toga, nema stiskanja i gnječenja kao u vrećicama ili zdjelama, pa ostaju čvrste i lijepe.

Mnogi koji su isprobali taj trik, poput korisnice TikToka Steph Gigliotti, kažu da jagode ostaju svježe čak do tjedan ili deset dana, a ponekad i dulje, do tri tjedna, ovisno o početnoj svježini. Ključno je da ih ne perete unaprijed – operite ih tek prije konzumacije, jer vlaga potiče truljenje.

@stephgigliotti28 Did you know!! It really works!! Store any berries for weeks in your mason jars in the fridge unwashed. 🤯 #hacks #WomenOwnedBusiness #tipsandtricks #kitchenhacks #freshberries ♬ original sound - Steph Gigliotti

Dakle, sljedeći put kad donesete kući kutijicu jagoda, umjesto da ih ostavite u plastici, dajte im luksuzni tretman, staklena tegla pomoći će im da ostanu svježe i mirisne danima.

U nastavku pronađite odlične recepte u kojima ćete najbolje iskoristiti svježe jagode.

Provjerite i kako jagode očistiti od pesticida. 

Torta od jagoda Recept za prefinu tortu od jagoda koja oduševljava na prvi pogled - i griz

Torta s jagodama blogerice Helene Pudić Jedna zdjela, jedan kalup i 20 minuta dovoljno je za ovu brzinsku tortu s jagodama

Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

Rolada s jagodama Gotova za tren: Najlakši recept za roladu s jagodama

Kolač s jagodama i grizom Smutite ga brzo i pojedite još brže: Kolač koji slavi sočne i neodoljive jagode

Mousse od jagode Kad vam se baš jako jedu jagode, uzmite još dva sastojka i pripremite ovu slasticu

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još