Jagode
Jagode (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Vrijedi isprobati: Trik koji će produžiti svježinu jagoda u hladnjaku

21-05-2025 Piše N.H.
komentari

Mirisne, sočne i neodoljive, jagode su pravi dragulj proljetne sezone. Bilo da ih jedemo same, sa šlagom, u kolačima ili smoothiejima, teško im je odoljeti.

No koliko god bile ukusne, jednako brzo, nažalost, mogu i propasti. Mnogi od nas znaju onaj osjećaj razočaranja kada nakon nekoliko dana u hladnjaku jagode počnu tamnjeti, omekšavati i gubiti onaj svježi sjaj koji nas je privukao da ih kupimo.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Sezona jagoda traje relativno kratko pa je razumljivo da želimo iz njih izvući maksimum dok su tu. Problem je što su izrazito osjetljive na vlagu, plijesan i promjene temperature. Često ih čuvamo u plastičnim posudama u kojima dolaze ili ih premjestimo u zdjelu, no nijedno od tih rješenja ne produžuje im životni vijek.

Srećom, postoji jedan jednostavan, ali iznimno učinkovit trik koji može znatno produljiti njihovu svježinu, a nalazi se u svakoj kuhinji.

Svježe do deset dana, a i duže

Umjesto da jagode držite u plastici, prebacite ih u čistu, suhu staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.

Da, upravo staklena tegla čini razliku. Zašto? Staklo ne zadržava vlagu poput plastike i omogućuje ravnomjerniju temperaturu. Kad su jagode pohranjene u zatvorenoj staklenki, manje su izložene zraku i mikroorganizmima koji uzrokuju kvarenje. Osim toga, nema stiskanja i gnječenja kao u vrećicama ili zdjelama, pa ostaju čvrste i lijepe.

Mnogi koji su isprobali taj trik, poput korisnice TikToka Steph Gigliotti, kažu da jagode ostaju svježe čak do tjedan ili deset dana, a ponekad i dulje, do tri tjedna, ovisno o početnoj svježini. Ključno je da ih ne perete unaprijed – operite ih tek prije konzumacije, jer vlaga potiče truljenje.

@stephgigliotti28 Did you know!! It really works!! Store any berries for weeks in your mason jars in the fridge unwashed. 🤯 #hacks #WomenOwnedBusiness #tipsandtricks #kitchenhacks #freshberries ♬ original sound - Steph Gigliotti

Dakle, sljedeći put kad donesete kući kutijicu jagoda, umjesto da ih ostavite u plastici, dajte im luksuzni tretman, staklena tegla pomoći će im da ostanu svježe i mirisne danima.

U nastavku pronađite odlične recepte u kojima ćete najbolje iskoristiti svježe jagode.

Provjerite i kako jagode očistiti od pesticida. 

Torta od jagoda Recept za prefinu tortu od jagoda koja oduševljava na prvi pogled - i griz

Torta s jagodama blogerice Helene Pudić Jedna zdjela, jedan kalup i 20 minuta dovoljno je za ovu brzinsku tortu s jagodama

Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

Rolada s jagodama Gotova za tren: Najlakši recept za roladu s jagodama

Kolač s jagodama i grizom Smutite ga brzo i pojedite još brže: Kolač koji slavi sočne i neodoljive jagode

Mousse od jagode Kad vam se baš jako jedu jagode, uzmite još dva sastojka i pripremite ovu slasticu

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još