Kako pronaći i izgraditi vlastiti prepoznatljivi stil odijevanja? To zna Carine Roitfeld, Francuskinja koja je od 2001. do 2011. godine uređivala francusko izdanje cijenjenog modnog magazina Vogue.

Galerija Carine Roitfeld - 8 Carine Roitfeld - 7 Carine Roitfeld - 9 +4 Carine Roitfeld - 6

Carine Roitfeld, bivšu urednicu francuskog izdanja magazina Vogue i osnivačicu magazina CR Fashion Book, nazivaju jednom od najbolje odjevenih žena u svijetu mode. Ova 63-godišnja Francuskinja koja je mnogima modni uzor za magazine Stylist otkrila je tajne svog odijevanja i savjete uz pomoć kojih svaka žena može pronaći vlastiti stil.

1. Nikada ne možete imati previše crnih suknji

Poznate kraljice stila uglavnom imaju jedan odjevni komad kojem su vjerne i koji je temelj njihovih kombinacija. Za Carine je to crna suknja: Kupujem beskrajno mnogo crnih suknji. Imam 20 verzija iste suknje. U većini slučajeva odijevam se isto. Nekada sam nosila mnogo ludih stvari, ali kad sam postala baka, željela sam i izgledati kao baka.

2. Ignorirajte trendove

Svi nose odjeću s cvjetnim uzorkom, a vi ga ne možete smisliti? U tom slučaju, ni ne pomišljajte na kupovinu odjevnih komada s cvjetnim uzorkom, bez obzira na to što su oni trenutno popularni. Trendovi dolaze i odlaze, ali samo klasika nikada ne izlazi iz mode. Klasične traperice umjesto onih s aplikacijama u obliku cvijeća moći ćete nositi i kada popularnost tog uzorka padne, dok će oni koji robuju trendovima opet morati u kupovinu.

Slika nije dostupna Francuskinje savjetuju: Kako odabrati parfem koji će postati vaš zaštitni znak?
Slika nije dostupna Stil za peticu: 10 zlatnih pravila najbolje odjevenih žena na svijetu

3. Izbjegavajte kopiranje kombinacija s modnih pista

Nikada ne bih preporučila kopiranje onoga što vidite na modnoj pisti. Posvuda ćete vidjeti imitacije. Svi će nositi istu bluzu s istim uzorkom i naravno da će vam to uskoro dosaditi, kaže Carine. Umjesto kopiranja prepustite se vlastitom modnom instinktu i slažite kombinacije po svom ukusu.

4. Ne bacajte odjeću - prekrojite je

Možda sami niste dovoljno spretni za to, ali zato uvijek možete iskoristiti usluge krojačice. Prekrajanjem staroj odjeći možete udahnuti novi život, iz duge haljine napraviti kratku, promijeniti izgled svoje suknje, prilagoditi duljinu hlača svojoj visini… Carine posebno voli prekrajati odjeću komercijalnih modnih brendova koja zbog masovne proizvodnje često ne pristaje našoj figuri i tvrdi kako zbog toga ti komadi mogu izgledati skuplje. Sve moram promijeniti. Nikada nisam zadovoljna. Ili je predugo, ili prekratko, preširoko ili preusko, kazala je.

Slika nije dostupna Tko zna – zna! Modeli suknji od kojih se Francuskinje ne odvajaju
Catherine Deneuve Nepogrešiv stil i šarm: 12 najljepših Francuskinja svih vremena

5. Upoznajte svoje tijelo

Moj je stil vrlo jednostavan i vrlo specifičan. Sve se svodi na proporcije i siluetu. Provela sam puno godina kupujući odjeću koju sam potom mijenjala jer mi nikada nije pristajala onako kako sam ja to htjela. Kada poznajete svoj oblik tijela, onda znate kako se odjenuti. Sada znam što mi pristaje, kaže Carine. Uvijek uzmite u obzir proporcije vlastitog tijela prilikom kupovanja odjeće. Na primjer, trapezice možda jesu trendi, ali niskim ženama ne laskaju, pa onda i ne morate trošiti novac na njih, nego radije odaberite model hlača koji je stvoren za vas.

6. Miješajte ženske i muške odjevne komade

Ukradite kožnatu jaknu iz ormara svog partnera i spojite je sa svilenom košuljom. Isto tako, iz muškog ormara možete posuditi klasičnu košulju i kombinirati je sa svojim omiljenim sakoom i trapericama. Kada se prestanemo opterećivati podjelom odjeće na žensku i mušku, otvara se prostor za zanimljive modne igre.

Parfemi Potvrdila stilska ikona: Pravila o nošenju parfema koja Francuskinje ne krše
Slika nije dostupna Modna inspiracija - Jeanne Damas: 30 kombinacija nove francuske kraljice stila

7. Kada ne znate što odjenuti, vratite se odjeći u kojoj se osjećate udobno

Ni ja nisam imuna na otvaranje ormara uz povik: 'Bože, nemam ništa za odjenuti danas!' To se svima dogodilo. Onda izvučete svu svoju odjeću van, pa se naposljetku vratite onome što vam sigurno pristaje. To su uvijek isti puloveri, isti kaput u kojem izgledate lijepo. Treba vam nešto u čemu će vam biti udobno, posebno ako se osjećate umorno i loše, smatra Carine.

8. Nikada ne riskirajte sa skupim odjevnim komadima

Radije riskirate s jeftinijom trendi odjećom, a kada su u pitanju skupi odjevni komadi, priuštite si klasiku s kojom igrate na sigurno i koju ćete uvijek nositi. Kako kaže Roitfeld, u redu je flertati s trendovima, ali ako često kupujete odjeću koju naposljetku nikada ne nosite, onda se ne isplati riskirati sa skupim komadima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju