Kako se ispravno brinuti za obojanu plavu kosu pitanje je koje je svakoj plavuši barem jednom prošlo kroz glavu, ako ne kasnije, onda barem u trenutku kada je prvi put prešla u ovaj svijet. Jer jednom kada postigne željenu i savršenu plavu nijansu, svaka žena želi je što duže zadržati.

Ono što je bitno za plavuše, a što nam je potvrdila i Nikolina Perković iz frizerskog salona NIKAS je da imaju dodatnu njegu i da koriste kvalitetniju opremu kod kuće. Najbolje je, kaže, uvijek birati ciljane proizvode za plavu kosu.

Kako bismo vam i mi barem malo olakšali brigu za plavu kosu u nastavku smo izdvojili nekoliko ključnih savjeta.

1. NEKA KOSA BUDE HIDRATIZIRANA

Put do savršene plave nijanse često je popločan postupcima koji nisu najsretniji za kosu, poput izbjeljivanja i uklanjanja tamnih nijansi. Zbog toga kosa gubi sjaj, ali i hranjive sastojke te bez pravilne njege može postati suha, rastezljiva i lomljiva.

Zato je bitno uložiti u dobre proizvode koji će je nahraniti i obnoviti. I nije dovoljan jedan tretman. Redovito pomoću maski hranite vašu kosu kako bi zadržala sjaj.

I Nikolina nam je rekla da su maske poželjne za plavuše koje moraju imati ekstra njegu, a dobro bi bilo da ih stavljate svakih sedam do deset dana.

Postoje maske koje se stavljaju na opranu kosu i drže se pet do deset minuta i one koje se stavljaju prije pranja kose, na suhu kosu. Kosa iz tih maski uzme hrane koliko treba, a šamponom se skine višak, objasnila je Nikolina.

Slika nije dostupna "Šiške-zavjese": 20 fotografija slavnih žena koje bi vas mogle potaknuti na promjenu

2. NABAVITE DOBAR ŠAMPON I REGENERATOR

Pravilna njega za kosu počinje s pravim izborom šampona i regeneratora. Za hladne plavuše odličan odabir su silver, odnosno ljubičasti šamponi i regeneratori koji su kreirani da neutraliziraju žute tonove i održe vašu boju onakvom kakva želite da bude.

Stavljaju se svako drugo ili treće pranje, kaže Nikolina i napominje kako su silver regeneratori jači i duže traju, dok su šamponi malo blaži pa traju kraće.

Ljubičasti su, dodaje, jer ljubičasta matira žutu boju. Ako ustanovite da je vaša kosa prebrzo postala žuta možete povećati upotrebu ljubičastog šampona, a ako vam se učiniti da postaje previše pepeljasta, smanjite je.

Tu su i šamponi boje duhana, boje šampanjca ili zlatni pa si svaka plavuša bira šampon po svojoj nijansi jer nisu sve plavuše hladne plavuše, napominje Nikolina.

U svakom slučaju, dobro je kupovati proizvode koji su napravljeni ciljano za vašu boju kose. Proizvod, odnosno linija koju Nikolina osobno preporučuje plavušama je linija imena "Heart of Glass" brenda Davines. Čine je šampon, regenerator, tretman i fluid koji se ne ispire, a namijenjena je i za tople i za hladne tonove. Naime, ona pomaže u zadržavanju postojećeg tona - hladnim tonovima ne dopušta da odu u tople i obrnuto.

3. ZAŠTITITE KOSU OD VRUĆINE

Što manje toplinskog oblikovanja kose to bolje jer se kosa može dodatno oštetiti i izgubiti sjaj. Potrudite se zato da kosi tu i tamo pružite odmor od oblikovanja fenom, peglom za kosu, figarom... tako što ćete je oblikovati u slatku punđu, rep ili pletenicu.

Ako ste pak ovisni o uređajima za oblikovanje kose, pobrinite se da prije postupka nanesete neko sredstvo za zaštitu kose od topline. Nikolina napominje i da svi ti proizvodi u sebi imaju i zaštitu od UV zračenja.

Slika nije dostupna "Eskapističke" nijanse: Biste li se usudili isprobati novi trend bojenja kose?

4. PAŽLJIVO I NA SUNCU

Prekomjereno izlaganje suncu neće naštetiti samo vašoj koži, nego i plavoj kosi. Štetne UV zrake mogu dodatno isušiti vašu kosu, ali i promijeniti njezinu nijansu.

Ako planirate duži boravak na suncu, ponesite šešir i njime zaštitite svoju kosu. Tu su i zaštitna sredstva koja su dobra opcija ako niste fan šešira.

U toplijim mjesecima, prije ulaska u bazen ili more na kosu nanesite regenerator kako biste stvorili barijeru između vaše kose i slane vode ili klora. Nakon izlaska iz vode, kosu isperite što prije kako bi se riješili ostataka.

Postoje linije proizvoda koje su napravljene upravo za ovu svrhu, kako bi zaštitile kosu od klora, soli, sunca i vjetra.

Kako nam je objasnila Nikolina iz frizerskog salona Nikas, rade kao zaštitni film koji ne dopušta navedenim vanjskim utjecajima da oštete vlasi.

'Buutercream' plava boja za kosu "Buttercream" plavuša: Kombinacija idealna za prve pramenove i sve koji žele osvježenje

6. ULOŽITE U DOBAR ŠAMPON ZA SUHO PRANJE

Onaj dan kada pomislite da je vrijeme za pranje kose, odgodite ga za jedan dan pomoću šampona za suho pranje. U ponudi su i oni namijenjeni plavoj kosi. Često pranje će, naime, brže izblijediti vašu kosu, a cilj je da ona što duže ostane točno onako plava kako ste htjeli na samom početku.

7. NABAVITE I DOBRU ČETKU

Za plavuše je posebno bitno da imaju dobre četke za raščešljavanje koje neće trgati dlaku.

Pramenovi se, kaže Nikolina, znaju zaplesti zbog čega je dobro imati kvalitetnu četku s kojom ćete ih lijepo i lagano pročešljati bez da oštetite kosu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju