9. veljače obilježava se Međunarodni dan pizze
9. veljače obilježava se Međunarodni dan pizze (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Pizza a la casa: Najvažniji savjeti pomoću kojih će baš uvijek ispasti savršeno

09-02-2024 Piše L.Š.
komentari

Bez dobrog tijesta nema dobre pizze. A bez kvalitetnog nadjeva niti dobro tijesto ne dolazi do izražaja. Ako se pak i tijesto i nadjev savršeno pripreme, a pizzu stavimo u hladnu pećnicu – dobijemo neko sasvim drugo jelo, koje ne nalikuje ovom najpoznatijem svjetskom specijalitetu.

Upravo su te tri komponente (tijesto, nadjev i pečenje) najvažnije kod pripreme savršene pizze, bila ona napuljska ili pizza a la casa, ona klasična, debelog tijesta nadjevena domaćim sastojcima koju svaka mama pravi na svoj način.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

9. veljače pizza slavi svoj dan, a kako bismo ga obilježili, pripremili smo nekoliko savjeta uz koje će pizza biti još bolja. Iako postoji nebrojeno preporuka, ukusa i preferencija, u nastavku možete pročitati osnovne savjete uz koje će domaća pizza biti još ukusnija.

Kako do savršenog tijesta?

  • Najbolje je koristiti brašno tipa 00, a dobro je i pomiješati oštro i glatko pšenično brašno u jednakom omjeru. Za savršenu pizzu dovoljno je tek nekoliko sastojaka – brašno, voda, kvasac i sol ( i malo maslinova ulja).
  • Važno je i prosijati brašno, kako bi tijesto bilo prozračno.
  • Tijesto se treba dobro zamijesiti i to s toplom vodom. Što duže mijesimo tijesto – ono je elastičnije, a gluten se razvija sve više, što odlično utječe na teksturu tijesta.
  • Tijesto treba mijesiti sve dok ne dobijete podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Za ekstra prozračnost, tijesto bacajte s visine na podlogu na kojoj ste ga zamijesili. Ponovite to nekoliko puta.
  • Tijesto premažite maslinovim uljem i ostavite da odmara najmanje pola sata. Što tijesto duže odmara, to je prozračnije, a najbolje bi bilo tijesto ostaviti u hladnjaku preko noći.
  • Ako želite postići super tanko tijesto za pizzu, ono napolitanskog stila, kakvo je danas popularno u najboljim pizzerijama, zamijesite tijesto, ostavite ga preko noći u hladnjaku, a prije nego što stavite nadjev, ostavite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi.
  • Ako pizzu želite ispeći prije – koristiti više kvasca. Ako ćete tijesto ostaviti preko noći, dovoljno je koristiti upola manje kvasca.

Klikom na link možete pročitati jednostavni recept za pizzu napoletanu.

Kako do savršenog nadjeva? 

  • Kod pripreme savršenog nadjeva vrijedi samo jedno pravilo – manje je više. Upravo se tim savjetom trebamo voditi koju god vrstu pizze pripremali. Ukusi su različiti – od ananasa do majoneze, međutim, kod pripreme klasične pizze trebamo koristiti manje kvalitetnih sastojaka kako bi i tijesto došlo do izražaja.
  • Neka umak od rajčice i sir budu sobne temperature, a vrlo je važno znati koje sastojke staviti prije pečenja, a koje poslije. Sir i rajčica se baš uvijek stavljaju prije pečenja, a primjerice, mortadelu, pršut i bresolu ne bismo trebali peći, kao ni masline.

Kako pravilno ispeći pizzu? 

  • Pećnicu treba zagrijati na najjaču temperaturu (oko 250 stupnjeva), a pizzu peći kratko, tek oko 10 minuta.
  • Kamen za pizzu može se pronaći u brojnim trgovinama s kućanskim potrepštinama, a pomoću njega ćete dobiti pizzu koja doista nalikuje onoj iz krušne peći.
  • Duljina pečenja ovisi o nadjevu pa bi bilo najbolje da gledate pizzu kroz vrata pećnice kako biste bili sigurni da je gotova.

Slika nije dostupna Recept za slasnu savijaču punjenu šunkom i sirom, brzo je gotova Recept za pizza kruh Recept za mekani i slasni pizza kruh koji će zamirisati cijelu kuću Pizza muffini Doručak, ručak i(li) večera: Recept za brze i slasne pizza-muffine Pizza Falša pizza: Najbrži i najlakši recept od samo tri sastojka

Pogledajte još recepata koji slave najpoznatije jelo na svijetu.