Upravo su te tri komponente (tijesto, nadjev i pečenje) najvažnije kod pripreme savršene pizze, bila ona napuljska ili pizza a la casa, ona klasična, debelog tijesta nadjevena domaćim sastojcima koju svaka mama pravi na svoj način.
9. veljače pizza slavi svoj dan, a kako bismo ga obilježili, pripremili smo nekoliko savjeta uz koje će pizza biti još bolja. Iako postoji nebrojeno preporuka, ukusa i preferencija, u nastavku možete pročitati osnovne savjete uz koje će domaća pizza biti još ukusnija.
Kako do savršenog tijesta?
- Najbolje je koristiti brašno tipa 00, a dobro je i pomiješati oštro i glatko pšenično brašno u jednakom omjeru. Za savršenu pizzu dovoljno je tek nekoliko sastojaka – brašno, voda, kvasac i sol ( i malo maslinova ulja).
- Važno je i prosijati brašno, kako bi tijesto bilo prozračno.
- Tijesto se treba dobro zamijesiti i to s toplom vodom. Što duže mijesimo tijesto – ono je elastičnije, a gluten se razvija sve više, što odlično utječe na teksturu tijesta.
- Tijesto treba mijesiti sve dok ne dobijete podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Za ekstra prozračnost, tijesto bacajte s visine na podlogu na kojoj ste ga zamijesili. Ponovite to nekoliko puta.
- Tijesto premažite maslinovim uljem i ostavite da odmara najmanje pola sata. Što tijesto duže odmara, to je prozračnije, a najbolje bi bilo tijesto ostaviti u hladnjaku preko noći.
- Ako želite postići super tanko tijesto za pizzu, ono napolitanskog stila, kakvo je danas popularno u najboljim pizzerijama, zamijesite tijesto, ostavite ga preko noći u hladnjaku, a prije nego što stavite nadjev, ostavite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi.
- Ako pizzu želite ispeći prije – koristiti više kvasca. Ako ćete tijesto ostaviti preko noći, dovoljno je koristiti upola manje kvasca.
Klikom na link možete pročitati jednostavni recept za pizzu napoletanu.
Kako do savršenog nadjeva?
- Kod pripreme savršenog nadjeva vrijedi samo jedno pravilo – manje je više. Upravo se tim savjetom trebamo voditi koju god vrstu pizze pripremali. Ukusi su različiti – od ananasa do majoneze, međutim, kod pripreme klasične pizze trebamo koristiti manje kvalitetnih sastojaka kako bi i tijesto došlo do izražaja.
- Neka umak od rajčice i sir budu sobne temperature, a vrlo je važno znati koje sastojke staviti prije pečenja, a koje poslije. Sir i rajčica se baš uvijek stavljaju prije pečenja, a primjerice, mortadelu, pršut i bresolu ne bismo trebali peći, kao ni masline.
Kako pravilno ispeći pizzu?
- Pećnicu treba zagrijati na najjaču temperaturu (oko 250 stupnjeva), a pizzu peći kratko, tek oko 10 minuta.
- Kamen za pizzu može se pronaći u brojnim trgovinama s kućanskim potrepštinama, a pomoću njega ćete dobiti pizzu koja doista nalikuje onoj iz krušne peći.
- Duljina pečenja ovisi o nadjevu pa bi bilo najbolje da gledate pizzu kroz vrata pećnice kako biste bili sigurni da je gotova.
Pogledajte još recepata koji slave najpoznatije jelo na svijetu.