Kako spriječiti prazan prostor ispod kore?
Kako spriječiti prazan prostor ispod kore? (Foto: Freepik)
Zdravlje & prehrana

Pet muka koje mučimo s orahnjačom i makovnjačom napokon su riješene, pročitajte savjete

23-12-2025 Piše N.H.
komentari

Orahnjača i makovnjača nisu samo kolači, već dio blagdanske tradicije koja se prenosi generacijama. Svi znamo kako "trebaju" izgledati: štruca mora biti pravilna, presjek kompaktan, tijesto mekano, a punjenje bogato i sočno.

No i iskusnima ovi kolači znaju zadati glavobolju jer su osjetljivi na sitne pogreške u procesu. Dobra vijest je da većina problema ima vrlo konkretan uzrok, a samim time i jasno rješenje.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Uz malo razumijevanja tijesta, nadjeva i pečenja, orahnjača i makovnjača mogu ispasti savršeno svaki put.

Prazan prostor ispod gornje kore

Praznina koja se stvori između kore i punjenja najčešće je posljedica kombinacije presuhog nadjeva i prelabavog motanja. Nadjev mora biti dovoljno vlažan da se tijekom pečenja zalijepi uz tijesto pa se ne treba bojati dodavanja toplog mlijeka, malo vrhnja ili otopljenog maslaca.

Smjesa treba biti gusta, ali lako razmaziva. Kod savijanja je ključno tijesto zatezati ravnomjerno i pritom lagano pritiskati kako bi se istisnuo zrak. Također pomaže kratko probadanje štruce čačkalicom prije pečenja, čime se sprječava zadržavanje zraka unutar tijesta.

Uz male trikove makovnjača će ispasti savršeno Uz male trikove makovnjača će ispasti savršeno (Foto: Stockfood)

Pucanje kore tijekom pečenja

Kora puca kada tijesto nije dovoljno elastično ili kada naglo reagira na visoku temperaturu. Završno dizanje ne smije se preskakati jer ono omogućuje tijestu da se opusti i prilagodi širenju tijekom pečenja. Pećnicu je preporučljivo zagrijati na umjerenu temperaturu i izbjegavati nagle promjene topline.

Prije pečenja štrucu treba premazati razmućenim jajetom, mlijekom ili uljem, što pomaže da površina ostane mekša i otpornija na pucanje.

 

Kora neće puknuti ako pazimo na nagle promjene temperature Kora neće puknuti ako pazimo na nagle promjene temperature (Foto: Stockfood)

Suho i mrvičasto punjenje

Punjenje od oraha ili maka gotovo uvijek zahtijeva više vlage nego što se čini na prvi pogled. Tijekom pečenja nadjev gubi vlagu, pa sirova smjesa mora djelovati gotovo "previše" mekano.

Korištenje vrućeg mlijeka ili vrhnja pomaže da se orašasti plodovi ili mak bolje povežu, a dodatak malo meda ili šećernog sirupa zadržava sočnost. Ako nadjev stoji prije nanošenja, treba ga još jednom promiješati i po potrebi omekšati dodatkom tekućine.

Tvrdo i žilavo tijesto

Problem tvrdog tijesta najčešće počinje s previše brašna. Tijesto treba biti mekano i podatno, čak blago ljepljivo, jer se tijekom dizanja i pečenja dodatno učvršćuje. Brašno je najbolje dodavati postupno.

Također, predugo miješenje može aktivirati previše glutena, što rezultira žilavom teksturom. Čim tijesto postane glatko i elastično, miješenje treba završiti.

Makovnjača i orahnjača imat će bogatiji okus sa svježim kvascem Makovnjača i orahnjača imat će bogatiji okus sa svježim kvascem (Foto: Shutterstock)

Neravnomjerno raspoređen nadjev

Neravnomjeran nadjev često je rezultat prebrzog nanošenja ili presuhog punjenja koje se teško razmazuje. Tijesto treba razvaljati na ujednačenu debljinu, a nadjev nanositi strpljivo i ravnomjerno, koristeći lopaticu ili stražnju stranu žlice.

Važno je ostaviti mali slobodan rub na završetku kako nadjev ne bi izlazio tijekom motanja. Prije samog savijanja rubove je dobro lagano pritisnuti kako bi se štruca uredno zatvorila.

Važno je pravilno rasporediti nadjev Važno je pravilno rasporediti nadjev (Foto: Freepik)

Svakako pročitajte i naš detaljni vodič za pripremu dizanog tijesta, ali i kada je bolje koristiti maslac, a kada margarin. 

Obavezno pogledajte i opširan popis recepata za božićne kolače, kao i više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Orahnjača i makovnjača Iz bakine tekice: Recept za orahnjaču i makovnjaču koji uvijek uspijeva

 

Recept za makovnjaču Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

 

Pročitaj još
Pročitaj još