Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit
Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit (Foto: Instagram@Od slatkoga slađe)
Zdravlje & prehrana

Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

01-11-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.

Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tijekom hladnijih mjeseci.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za obiteljska druženja uz kavu.

Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. Ideju nam je dala blogerica Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku.

Makovnjača – sastojci:

Za tijesto:

  • 30 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 2 do 3 dl mlijeka
  • rum
  • 2 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 jaje

Makovnjača – priprema:

  1. Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
  2. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  3. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
  4. Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
  5. Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.
  6. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Ukusnu i prekrasnu makovnjaču u obliku cvijeta, pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još slasnih recepata za kolače s makom:

Kolač od maka Nataše Pralice U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast Recept za vanila-mak rozen kolač - 1 Recept za kolač s rozen korama kojem kombinacija vanilije i maka daje predivan okus Orahnjača i makovnjača Iz bakine tekice: Recept za orahnjaču i makovnjaču koji uvijek uspijeva Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić Kolač bez tijesta koji se ne može zeznuti: Sipana pita s jabukama i makom Recept za tortu od plazme i maka - 3 Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena Rolice od maka I doručak i desert: Recept za slasne rolice s makom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još