Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit
Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit (Foto: Instagram@Od slatkoga slađe)
Zdravlje & prehrana

Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

01-11-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.

Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tijekom hladnijih mjeseci.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za obiteljska druženja uz kavu.

Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. Ideju nam je dala blogerica Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku.

Makovnjača – sastojci:

Za tijesto:

  • 30 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 2 do 3 dl mlijeka
  • rum
  • 2 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 jaje

Makovnjača – priprema:

  1. Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
  2. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  3. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
  4. Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
  5. Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.
  6. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Ukusnu i prekrasnu makovnjaču u obliku cvijeta, pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još slasnih recepata za kolače s makom:

Kolač od maka Nataše Pralice U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast Recept za vanila-mak rozen kolač - 1 Recept za kolač s rozen korama kojem kombinacija vanilije i maka daje predivan okus Orahnjača i makovnjača Iz bakine tekice: Recept za orahnjaču i makovnjaču koji uvijek uspijeva Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić Kolač bez tijesta koji se ne može zeznuti: Sipana pita s jabukama i makom Recept za tortu od plazme i maka - 3 Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena Rolice od maka I doručak i desert: Recept za slasne rolice s makom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još