Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.

Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tijekom hladnijih mjeseci.

Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za obiteljska druženja uz kavu.

Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. Ideju nam je dala blogerica Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku.

Makovnjača – sastojci:

Za tijesto:

  • 30 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 2 do 3 dl mlijeka
  • rum
  • 2 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 jaje

Makovnjača – priprema:

  1. Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
  2. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  3. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
  4. Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
  5. Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.
  6. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

 

Ukusnu i prekrasnu makovnjaču u obliku cvijeta, pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još slasnih recepata za kolače. 

Kolač od jabuka, griza i oraha Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha

Kolač s vrhnjem i pudingom Recept za kolač s vrhnjem i pudingom koji ćete praviti opet i opet

Bakine šape s kestenom Bakine šape s okusom jeseni: Jednostavan recept za kolačiće koji podsjećaju na djetinjstvo

Brownie u šalici Gotov za 10 minuta: Recept za topli i sočni brownie u šalici

Recept za buhtle s jabukama Kakva kombinacija! Recept za buhtle s jabukama koje se ne moraju dugo dizati

Uvrnuta čokoladna pita Nataše Pralice Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju