Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit
Slasna makovnjača Mirjane Marčinko Šmit (Foto: Instagram@Od slatkoga slađe)
Zdravlje & prehrana

Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

01-11-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.

Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tijekom hladnijih mjeseci.

U trendu Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za obiteljska druženja uz kavu.

Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. Ideju nam je dala blogerica Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku.

Makovnjača – sastojci:

Za tijesto:

  • 30 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 2 do 3 dl mlijeka
  • rum
  • 2 bjelanjka

Za premaz:

  • 1 jaje

Makovnjača – priprema:

  1. Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
  2. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  3. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
  4. Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
  5. Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.
  6. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

 

Ukusnu i prekrasnu makovnjaču u obliku cvijeta, pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još slasnih recepata za kolače. 

Slika nije dostupna Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha

Kolač s vrhnjem i pudingom Jeli smo ga puno puta, a svaki put se iznenadimo: Imamo recept za poznati kolač koji svi vole

Šape s kestenom Bakine šape s okusom jeseni: Jednostavan recept za kolačiće koji podsjećaju na djetinjstvo

Slika nije dostupna Gotov za 10 minuta: Recept za topli i sočni brownie u šalici

Buhtle s jabukama s bloga like chocolate Kakva kombinacija! Recept za buhtle s jabukama koje se prave lako, a tako su mekane

Uvrnuta čokoladna pita Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još