Tijekom proljeća i ljeta mnogi se upuštaju u kućne radove, a bojenje zidova mnogima je na vrhu liste prioriteta. U nastavku pronađite sve tajne uspješnog ličenja koje profesionalci skrivaju od nas i s pomoću kojih će vaši zidovi izgledati savršeno.

1. Sanirajte neravnine i rupe.

Površina koju bojite mora biti savršeno glatka ako želite savršen rezultat. Brusni papir vjeran je saveznik u uklanjanju neravnina. Zid brusite od dna prema vrhu, horizontalnim, tj. vodoravnim pokretima. Neka pritisak ruke na brusni papir bude srednjeg intenziteta – dovoljno jak da ukloni neravnine, ali ne prejak kako ne biste stvorili nova oštećenja. Nakon toga provjerite postoje li veće rupe. Njih možete ispuniti masom za gletanje i ne zaboravite da i taj sanirani dio zida nakon gletanja morate prebrusiti kako biste ga izravnali.

Tijekom proljeća i ljeta mnogi se upuštaju u kućne radove, a bojenje zidova mnogima je na vrhu liste prioriteta

2. Trakom obložite sve kutove i zatim je osigurajte.

Prije bojenja sve rubove zidova potrebno je obložiti trakom. Koristite zaštitnu krep-traku specijaliziranu za ličilačke radove jer ona neće ostaviti ljepljivi trag nakon odstranjivanja, kao što je slučaj s mnogim drugim samoljepljivim trakama. Kako biste spriječili razlijevanje boje ispod trake, prijeđite preko nje soboslikarskom lopaticom jer ćete tako istjerati sav zrak koji se možda skriva ispod površine i zatvoriti sve prostore kroz koje bi boja mogla "pobjeći" ispod nje.

3. Ne oblažite podove prostorije plastičnom presvlakom.

Ako se brinete da ćete uništiti svoje podove tijekom bojenja, radije ih zaštitite pamučnim platnom. Plastične presvlake lako se poderu, ostaci boje na plastici sporije se suše i zato ih nogama tj. obućom često prenosimo po svom domu. Iako je platno skuplja opcija za zaštitu podova, učinkovitije je jer upija ostatke boje i ne skliže se prilikom kretanja. Platno možete kupiti na metre u svim trgovinama specijaliziranim za prodaju materijala i tkanina.

Spavaća soba Odaberite pravu: Boje zidova zbog kojih se osjećamo (ne)raspoloženo

4. Operite valjak (ili navlake) prije upotrebe.

Ako ste kupili valjak s odvojenim navlakama, prije prve upotrebe skinite ih s osnove valjka i operite u vodi s malo tekućeg sapuna. Isto možete napraviti s "običnim" valjkom bez navlake. Na taj način maknut ćete s valjka sva viseća vlakna koja bi u suprotnom mogla završiti na vašim zidovima. Navlake ili valjak nakon toga morate dobro ocijediti i zatim ih možete koristiti za bojenje bez prethodnog sušenja.

5. Koristite nijansiranu temeljnu boju.

Gletana područja često su vidljiva nakon nanošenja bijele temeljne boje. To se događa zato što glet masa iz boje izvlači vlagu i tako vizualno stvara dojam blijedih mrlja. Rješenje je za taj problem nanošenje nijansirane temeljne boje umjesto bijele. Ako planirate neutralnu završnu boju, birajte neutralnu temeljnu boju. Važno je samo da temeljna bude slična završnoj, a kako biste pravilno odabrali, prilikom kupnje boje posavjetujte se s prodavačima.

Stara kuhinja zablistala je zbog jednog poteza Izgleda savršeno! Mladi par bojom netipičnom za kuhinju postigao je wow efekt

6. Pomiješajte boju.

Ovisno o tome kolika je površina prostora koji namjeravate oličiti, može vam biti potrebno više kanti boje. Nije tajna da ista boja istog proizvođača može varirati od jedne kante do druge, stoga prije bojenja obvezno pomiješajte potrebnu količinu u jednoj kanti kako biste osigurali konzistentnost

7. Bojite namočenim valjkom ili kistom.

Većina nas ima naviku valjak ili kist nakon močenja u boju trljati o kantu ili spremnik s bojom u želji da odstranimo višak boje, ali tako zapravo odstranjujemo većinu boje. Profesionalci će nakon umakanja lagano udariti svaku stranu valjka ili kista o kantu, tako će stvarni višak otpasti i na alatu će ostati dovoljno boje za pravilno ličenje.

Slika nije dostupna Nova bijela: 12 dokaza da zelene zidove želi svaka prostorija u domu

8. Počnite bojiti od stropa.

Ako bojite kompletnu prostoriju, glavno pravilo u toj situaciji kaže da prvo bojimo strop. Tako sprječavamo curenje boje na pregradne zidove koje je neizbježno prilikom soboslikarskih i ličilačkih radova.

9. Završite jedan zid prije nego što počnete bojiti drugi.

Bojenje svih kutova u sobi i prelazak na zidove čini se kao jednostavnija opcija, ali ako želite da prostorija na kraju izgleda besprijekorno, svaki zid tretirajte zasebno. Do odstupanja u izgledu zidova dolazi zato što se boja nanesena kistovima (kutovi) i ona nanesena valjkom (zidovi) ne mogu ispravno pomiješati ako ih nanesemo u različito vrijeme. Zbog toga prvo kistom sredite kutove jednog zida i odmah valjkom obojite ostatak jer će se tako boja pravilno "blendati" i sušiti istovremeno.

Bojenje pločica za početnike: Kako napraviti makeover kupaonice za 1000 kuna? Makeover kupaonice - 1 Makeover kupaonice - 5 Makeover kupaonice - 3 +5 Makeover kupaonice - 2

10. Boju s prozorskog stakla uklonite žiletom.

Ostaci boje na prozorskim staklima neizbježni su tijekom ličenja prostorije, ali nemojte se nervirati zbog toga jer se lako odstranjuje sa stakla. Ne dirajte je dok je vlažna, nego je jednostavno laganim pokretom ostružite kada se osuši najobičnijim žiletom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju