Ako vam je već ponestalo ideja kako popuniti vrijeme s djecom tijekom jesenskih večeri, a želite ih maknuti od ekrana, evo nekoliko ideja.

Svaka od navedenih aktivnosti prvenstveno razvija kreativnost i maštu, te usto zbližava dijete i roditelja.

1. Umjetnost od lišća

Tijekom šetnje dijete zasigurno poseže za jesenskim lišćem i skuplja ga. Barem dio ponesite sa sobom kući te uz pomoć običnog ljepila krenite u izradu pravih malih remek-djela. Samo nebo je granica. Ako vam je važna samo aktivnost za tu jednu večer, možete iskoristiti svježe lišće, no ako želite nešto što ćete izložiti ili čak i uokviriti, prvo je potrebno prešanje lišća.

Tako će iz njega nestati sva vlaga, a napravljeni rad će dugo trajati. Dovoljno je da na 3-4 dana lišće staviti u maramicu, pa između debelih knjiga kako bi ono bilo spremno za ovu aktivnost.

2. Izrada životinja od jesenskih plodova

Kesteni, čačkalice, žirovi, češeri i malo ljepila – to je sve što vam treba za večer ispunjenu izradom životinja od jesenskih plodova. Možda se te aktivnosti i sami sjećate iz svojih školskih dana.

Naprosto prepustite mašti na volju, a tijekom izrade možete s djetetom razgovarati o tome kako mu je bilo u vrtiću ili školi, što bi voljelo raditi za vikend i slično. Ako se radi o djetetu predškolske dobi, svakako obratite pozornost na to da ne ostane samo u prostoriji s ljepilom.

Dijete i jesen Možete zajedno izraditi ježa od lišća (Foto: Shutterstock)

3. Pečenje kolača s jesenskim motivima

Djeca od najranije dobi vole pomagati u kuhinji. Tijekom te aktivnosti razvijaju osjećaj korisnosti, razvija se njihova kreativnost i mašta, uče o namirnicama i njihovoj obradi, kao i o brizi za sebe i svoje tijelo. Pritom treba imati na umu njihovi dob pa ih ne ostavljati u kuhinji bez nadzora.

Svaka od navedenih aktivnosti prvenstveno razvija kreativnost i maštu, te usto zbližava dijete i roditelja.

Ono što pak predlažemo za jesenske večeri jest da zajedno s djetetom izradite kekse u obliku jesenskih motiva. Vrlo jednostavna smjesa od maslaca, kakaa, šećera i brašna dovoljna je za bazu. U trgovinama diljem Hrvatske mogu se naći kalupi u obliku lišća, gljiva i ostalih jesenskih motiva, a to može itekako olakšati čitav postupak te smanjiti nered u kuhinji.

4. Pričanje priče o jesenskim pustolovinama

Pričanje priča iznimno je važno za stvaranje obostrane komunikacije između roditelja i djeteta. U trenutku kada dijete s roditeljem zajednički stvara neku priču, osjeća se zaštićeno i posvećeno je isključivo svijetu likova i priče. Kroz likove i priču može lakše razumjeti i vlastite osjećaje pa jednu večer, ako vidite da dijete nešto muči, možete iskoristi i za pričanje priča u kojem će ikovi razriješiti izazov s kojim se bori i dijete.

Ako pak to nije slučaj, naprosto uživajte u osmišljavanju priče. Tko su glavni junaci? O čemu se radi? Kakva ih pustolovina čeka?

Dijete i jesen Likovi izrađeni od plodova jeseni mogu biti protagonistii jedne priče (Foto: Shutterstock)

5. Kazalište lutaka

Aktivnost u kojoj možete spojiti ranije spomenute jesenske priče i izradu figurica od jesenskih plodova, a koja itekako razvija maštu, jest osmišljavanje pravog malog kazališta lutaka. Za to vam ne trebaju nikakvi posebni rekviziti osim već spomenutih.

Pustite djetetu na volju da samo odabere gdje će postaviti „kazalište“ i kako će ga oblikovati. Dajte mu na odabir plahte koje može koristiti kao pregradu odnosno pozornicu, a sve ostalo prepustite njemu. No također pitajte dijete treba li pomoć. Ako kaže da ne, pustite ga da samo osmisli čitavu predstavu.

Također odredite i dio u kojem ćete sjediti vi kao publika. Na kraju svog mališana nagradite velikim pljeskom, baš kao da st u pravom kazalištu.

6. Osmišljavanje društvene igre

Sjećate li se igre Memory u kojoj je trebalo pronaći dvije iste sličice, a pobjednik bi bio onaj koji bi prvi skupio više parova? Takvu igru, u jesenskoj verziji, možete napraviti i sami. Sve šti je potrebno jest malo čvršći papir ili karton te bojice ili flomasteri kojima ćete na jednu stranu crtati jesenske motive: gljive, ježeve, lišće, vjeverice... Što god vam padne na pamet.

Pustite djetetu da odabere neke od motiva koje želi nacrtati, a druge nacrtajte vi. Tijekom crtanja postavljajte mu pitanja o tome što i kako radi. Tako će vidjeti da vam je stalo do njega i njegova mišljenja.

7. Postavljanje šatora usred doma

Aktivnost koja je djeci najzabavnija u bilo koje godišnje doba svakako je postavljanje šatora nasred stana ili kuće, pa čak i spavanje u njemu. No ugodne jesenske večeri ipak daju neku posebnu čar. Dakako, to ne mora biti pravi kupovni šator. Dijete se igra s plastičnim bocama Zašto se djeca radije igraju svakodnevnim predmetima nego igračkama?

Štoviše, djetetu će biti zabavnije bude li ti improvizirani šator od plahti, a ujedno će se tako poticati razvijanje njegove kreativnosti. Koristite se starim plahtama i dekicama, dodajte jastuke i božićne žaruljice i uživanje može početi.

Šator u kući Šator u kući (Foto: Shutterstock)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju