Biti najstarije dijete u obitelji ima svoje prednosti. Naprimjer imate braću /i/ili sestre kojima možete šefovati, a imali ste i ono vrijeme prije njihova dolaska na svijet kad su roditelji svu pažnju posvećivali samo vama.

No, biti starija sestra sa sobom donosi i određene izazove koje, naravno, razumiju samo oni koji se nalaze u vašoj situaciji. U nastavku donosimo sedam činjenica u kojima će se prepoznati sve starije sestre.

1. Od vas se uvijek očekivalo da budete najodgovornija

Od vas kao najstarijeg djeteta uvijek se očekivalo da "znate bolje nego vaša braća i sestre". Kada biste se posvađali od vas se očekivalo da popustite i bUdete ona koja je zrela i odgovorna. Također, od vas se očekivalo i da budete dadilja i dobar primjer drugima.

Sestre Glavna saveznica: 10 razloga zašto su starije sestre zakon

Slika nije dostupna Obožavane "gnjavatorice": Sedam razloga zašto je super imati mlađu sestru

2. Morali ste skrivati svoje stvari

Odrastajući morali ste naučiti paziti na svoje stvari jer su baš one uvijek bile najprivlačnije vašoj braći i sestrama. Uvijek su im vaš dnevnik, mobitel, odjeća... bili zanimljiviji njego njihovi.

Zato ste doktorirali vještinu skrivanja stvari.

3. Roditelji su bili stroži s vama nego s njima

Kao najstarije dijete bili ste na neki način pokusni kunić svojim roditeljima. Na vama su učili kako biti mama i tata, postavljali pravila i smjernice i od vas se očekivalo da ih se uvijek pridržavate.

Vi ste morali biti kod kuće u određeno vrijeme, a onda je par godina kasnije vaša sestra dobila slobodu da sama odredi kad će se vraćati.

Slika nije dostupna 10 stvari koje razumiju samo osobe koje imaju stariju sestru

4. Stalno ste imali osjećaj da vas netko prati

Gdje god ste vi htjeli ići htjeli su i oni. Park, rođendan, šetnja... svaki put nekako bi i vaša mlađa sestra završila s vama. Možda je i plakala i molila da je povedete pa bi i mama dobacila "ajde povedi je". I tako je bilo sve dok nije odrasla i postala previše cool da bi provodila vrijeme s vama.

5. Često ste bili ljuti

A kako da ne budete ljuti? Dok ste odrastali bili ste roditelj djetetu ili djeci koja nisu vaša. Tako da imali sve razloge ovog svijeta da budete ljuti.

6. Borili ste se između toga da budete cool starija sestra i odgovoran roditeljski lik

Dok ste odrastali bilo vam je teško pronaći ravnotežu između ova dva ponašanja. S jedne strane htjeli ste biti cool, zabavna i uzbudljiva starija sestra, a s druge strane morile su vas muke poput one trebate li joj ograničiti izlaske, provjeriti tko joj je dečko, s kim se druži...

7. Unatoč svemu, uvijek ste samo htjeli da budu sretni i ostvare svoje snove

Možda su vaši mlađi brat i sestra bili dosadni, ljutili su vas kao nitko na ovom svijetu, ali na kraju dana oni su vaše male bebe i sve što želite za njih je da budu sretni i ostvare sve svoje snove, da vladaju svijetom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju