Šminkanjem želimo postići ljepši, svježiji, blistaviji i mlađi izgled, no nekada šminka učini baš suprotno – postari nas. Srećom, jednostavni znakovi otkrit će dodaje li vam vaš make-up godine.

1. Oči vam izgledaju naborano
Jedan od najvažnijih i najjednostavnijih znakova da vas make-up postaruje je taj da vam oči izgledaju previše naborano kada nanesete šminku. Ovo je greška koju žene često rade kod šminkanja, a zbog kojeg izgledaju starije nego što zapravo jesu.

Za prikrivanje bora ne treba stavljati više šminke, već je treba znati staviti pravilno. Prije nanošenja šminke trebali biste nanijeti primer koji ujednačuje ten i popunjava sitne bore. Nakon toga se stavlja tekući puder, ne u prahu ili kamenu jer on može ući u bore i napraviti da koža izgleda suho zbog čega će bore biti još naglašenije.

Isto vrijedi i za sjenilo za oči. Prvo na kapke nanesite korektor, a zatim kremasto sjenilo. Korektor će posvijetliti kožu oko očiju, a s finim kremastim finišem na kapcima oči će izgledati bistrije bez da sjenilo uđe u borice.

2. Koža vam izgleda "zgrudano"
Ako vam make-up izgleda kao da na površini kože imate sloj šminke, to nije ono što želite. Previše šminke može se zgrudati tijekom dana ili učiniti da koža izgleda masno i umorno. Šminka ne smije izgledati poput dodatka koji nosite na licu, već se mora stopiti s njime i izgledati prirodno i glatko.

Rješenje je u tome da pronađete proizvode koji odgovaraju vašoj koži i da ih nanosite vrlo umjereno.

Make-up Sedam make-up mitova u koje većina žena još uvijek vjeruje

3. Koža vam je suha
Ako vam koža odjednom postane suha bez obzira na to što radili, može biti da je vaš make-up isušuje. Prvo pripazite na to da ne koristite prejako sredstvo za uklanjanje make-upa te da ne koristite sredstvo za pranje lica koje ga isušuje. Dobar izbor su sredstva za pranje lice s kokosovim uljem i morskom soli koji pružaju potpunu ravnotežu hidratacije i efikasnog čišćenja.

Nadalje, vodite računa o tome da kožu njegujete dobrom hidratantnom kremom, po mogućnosti nekom koja ne masti kožu. Ako vam je nakon toga koža i dalje suha, provjerite svoj make-up. Probajte koristiti kremastiju podlogu koja se ne masti, poput BB krema, kako biste spriječili isušivanje ili pretjerano mašćenje kože.

Slika nije dostupna Pore, bye bye: Sedam tekućih pudera koji brišu neželjene rupice na licu

4. Lice vam izgleda umorno
Ako vam lice izgleda umorno i sivkasto, vrlo vjerojatno je problem u krivom make-upu, a ne u vašoj koži. Sve što vam treba je da malo posvijetlite svoju kolekciju make-upa kako bi vam lice ponovno izgledalo svježe i odmorno.

Birajte blago svjetlucava sjenila za oči u zlatnoj i boji šampanjca, a na dio ispod obrve nanesite malo bijelog sjenila, kao i na dio odmah iznad oka. U nabor oka nanesite sjenilo zlatne ili boje šampanjca i dobro sve blendajte. Na ovaj način oči će izgledati blistavije, a lice svjetlije i svježe. Zatim nanesite rumenilo u svijetloj nijansi breskve ili vrlo nježno ružičastoj. Make-up finiširajte s ružem u boji breskve ili svijetlo koraljnoj.

Slika nije dostupna Nismo mogli tražiti više! Make-up kolekcija inspirirana serijom "Prijatelji"

5. Izbijaju vam prištići
Ako vam na licu izbijaju prištići,a situacija se dodatno pogorša na dane kad nosite make-up ili odmah dan posije, vjerojatno je uzrok kemijski sastav make-up proizvoda koje koristite. Kada vam se zbog šminke stvaraju prištići, to će vas vrlo brzo postarati. Prištići i višak masnoće ne samo da stvaraju probleme s kožom već i ostaci tkiva ožiljka stvaraju oštećenja kože zbog kojih izgledate starije.

Pokušajte promijeniti brend koji koristite, a sredstvo kojim čistite kožu neka bude blago. Pokušajte s proizvodima koji imaju predznak nekomedogeni, koji ne sadrže ulja i kemikalije koji čine kožu sklonijom prištićima i aknama.

6. Oči vam izgledaju tamno i turobno
Ako vam oči izgledaju tamno i kao da su potonule u potiljak, to je vjerojatno zbog toga jer vas boje make-upa koji koristite na očima postaruje. Umjesto tamnih boja poput sive, ljubičaste, crne, tamnozelene ili tamnoplave, koristite svjetlije nijanse, poput boje šampanjca, svjetlucave bijele ili blijedo ružičaste, nježno zlate i zlatno-smeđe.

Oči će tako postati istaknutije i izražajnije te izgledati ljepše i mlađe. Također, umjesto crnog koristite tamnosmeđi eyeliner ili nosite manje crnog eyelinera ako ne možete bez njega.

7. Usne su vam pretamne
Želite li da vas make-up pomladi prestanite nositi tamne ruževe, poput boje burgundca, tamnocrvene i drugih popularnih tamnih nijansi. Tamni ruž na usnama postarat će vas brže od ičega, a može i naglasiti borice na usnama koje nastaju s godinama. Držite se svjetlijih nijansi poput boje breskve, svijetlo koraljne, nježno ružičaste ili sjajila u svjetlijim nijansama vina.

Sjajila daju usnama puno dimenzije, posvjetljuju lice i ne ulaze u sitne bore poput ruževa. Izaberite sjajilo koje će usnicama dati lijepu, prirodnu boju, koje nije ljepljivo niti previše mat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju