Fizička aktivnost na otvorenom ne zvuči baš kao najprivlačniji način provođenja slobodnog vremena dok grije zubato sunce i hladi oštar povjetarac.

No ponekad je ono što nam zvuči kao nepotreban izlazak iz zone komfora upravo ono što nam najviše treba i najviše godi našem organizmu.

Vježbanje i kretanje zimi spada upravo u tu kategoriju, možda nije privlačno kao udoban kauč, ali ima velike benefite za naše cjelokupno zdravlje i razinu energije.

Ako tražite motivaciju za pokretanje tijekom zimskih temperatura, donosimo vam šest vrlo uvjerljivih razloga.

Jača imunološki sustav

Naš imunološki sustav često snosi najveći teret vremenskih promjena i nepovoljnih vremenskih prilika. Tjelovježba jača imunološki sustav i čini nas otpornijima na sezonske bolesti. Naš je imunitet zimi slabiji pa ga kretanje tjera da radi brže i snažnije, tako se brani od hladnijeg vremena, ali i protiv infekcija.

Povećava izdržljivost pluća

Ako ste ikada bili na trčanju tijekom hladnog jutra i osjećali da teže dišete, suprotno onome što ste možda pomislili, to je zapravo pozitivno. Kako je hladan zrak obično suši i ima nižu vlažnost, može pomoći u poboljšanju funkcije pluća.

Vježbanje po hladnom vremenu veći je izazov za naš dišni sustav i vremenom povećava njegovu izdržljivost. To može biti posebno korisno za osobe s astmom ili drugim bolestima povezanim s dišnim sustavom.

Transformira loše masno tkivo

U ljudskom tijelu postoje dvije različite vrste masnog tkiva: bijelo i smeđe. Previše bijelog masnog tkiva oko trbuha i bedara može dovesti do većeg rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i metaboličkih bolesti, dok smeđe masno tkivo razgrađuje glukozu u tijelu i molekule masti te nam pomaže da ostanemo na dobroj tjelesnoj temperaturi.

Kada vježbamo na hladnoći, aktivnost pretvara bijelo masno tkivo u smeđe, povećava potrošnju kalorija i angažira više mišićnih skupina.

Potiče uživanje u prednostima svježeg zraka.

Svježi zrak čini stvarnu razliku i on je jedna od ključnih prednosti vježbanja zimi. Boravak na svježem zraku povećava razinu endorfina u našem tijelu i čini da se osjećamo bolje i sretnije. Pomaže i u regulaciji apetita, smanjuje rizik od stresa i poboljšava razinu energije.

Samo 15 minuta trčanja učinit će čuda Što će se dogoditi s vašim tijelom ako ćete svaki dan trčati samo 15 minuta?

Osnažuje zdravlje srca

Čak i samo stajanje na hladnoći tjera srce da jače pumpa krv kako bi nas zagrijalo. Bez obzira na to idete li na trčanje ili samo u laganu šetnju, vaše će se tijelo aktivirati, čineći čuda za cjelokupno zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava.

Smanjuje simptome zimske depresije

Nisko samopoštovanje, osjećaj stresa i tjeskobe, povećana osjetljivost i osjećaj razdražljivosti – sve su to simptomi zimske depresije.

Vježbanje zimi pomoći će vam da se više izložite sunčevoj svjetlosti, prirodi i svježem zraku, što može pomoći u otklanjanju simptoma depresije ili ih barem smanjiti.

Poželjno je svaki dan napraviti 10.000 koraka Koliko dugo moram hodati da bih napravila 10.000 koraka?

Hodanje Isplati se! Što se dogodi u tijelu ako poslije večere šetate samo 15 minuta?

Žena u šetnji Što se dogodi u tijelu ako se nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju