Kad smo se riješili dude, Mina je pronašla zamjenu – svoj prst, koji je uvijek tu.

Kad je umorna ili uznemirena, naša curica cucla palac. Palac joj služi za uspavljivanje još od četvrtog mjeseca života. Uvijek je tu za nju. Ne izgubi se po krevetu, ne može pasti na zemlju, nitko joj ga neće ukrasti. Palac je i komunikator nama. Mina kao da nam poručuje: Ako vidite palac u mojim ustima, nešto mi ne odgovara.

Kad joj neko dijete uzme igračku u parku, Mina se rastuži i stavi palac u usta.

Kad je ljuta jer suprug ili ja nismo nešto napravili kako i kad je ona zamislila, stavi palac u usta.

Kad joj se spava, stavi palac u usta.

Pomalo nam ljudi skreću pažnju na taj palac jer kao već je velika.

Stvarno? A zašto ti onda imaš cigaretu u ustima? Zašto natežeš pivo? Proždireš kolačiće? Hej, mama, pa ti još uvijek grizeš nokte!

Ako se mi često smirujemo trpajući stvari u usta, zašto je toliki problem ako to rade djeca?

Slika nije dostupna Koliko djeca mlađa od 2 godine smiju gledati TV? Nula minuta.

Mina u blatu "Ne trči, past ćeš i isprljati se!" Pa što? Dignut ćeš se i oprat ćemo

Imat će ti grozne zube, kažu. A opet ima puno odraslih s groznim zubima koji nikad nisu cuclali palce.

Ja im samo kažem: Barem će imati manje alergija.

Ortodonti tvrde kako većina djeca koja sisaju palac neće imati nikakvih posljedica po zdravlje i kako će samostalno prestati s tom navikom između druge i četvrte godine

Da, pročitala sam nedavno jedno istraživanje koje je pokazalo da djeca koja sisaju palac imaju manju vjerojatnost da će razviti alergiju. S obzirom na to da su zbog prsta u ustima stalno izloženi mikrobima, u kasnijoj dobi bolje reagiraju na alergene.

Ortodonti tvrde da većina djece koja sisaju palac neće imati nikakvih posljedica po zdravlje i da će samostalno prestati s tom navikom između druge i četvrte godine. Međutim, kod neke djece koja sisaju palac i nakon četvrte godine to može negativno utjecati na položaj zuba.

Stoga je preporuka da se djecu pokuša tada odviknuti od sisanja koristeći različite dostupne preparate (poput dječjeg lakta za noktiće koji je gorak ili flastera) i motivirajuće nagrade poput pohvale i zagrljaja, igračke ili vožnje. Ako im prigovarate zbog toga, efekt može biti taj da se samo još više prihvate palca kao sredstva za utjehu.

Mina krajem srpnja navršava dvije godine. Ne razmišljam još o palcu kao glavnoj brizi, ne bi trebali ni drugi oko mene.

Mina siše palac Jedno je istraživanje pokazalo da djeca koja sisaju palac imaju manje šansi razviti alergiju (Foto: Barbara Slade Jagodić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju