Britanski pedagog i književnik Alexander Sutherland Neill rekao je: "Djeca su mudra. Na ljubav će odgovoriti ljubavlju, a na mržnju mržnjom." I upravo je ta snaga ljubavi kao pokretačke sile svijeta prikazana u slikovnici čija je autorica višestruko i međunarodno nagrađivana ilustratorica i književnica Andrea Petrlik Huseinović.

Dobitnica Kiklopa za najbolju slikovnicu i pohvaljena nagradom Grigor Vitez, "Ljubav" je slikovnica koja će najmlađima na jednostavan način pojasniti što je to ljubav. Namijenjena je djeci od treće godine života nadalje, a spojem ilustracija i jednostavnih rečenica pokazat će im u kojim oblicima dolazi ljubav.

Protagonist slikovnice neimenovano je dijete koje kao takvo može biti bilo tko i živjeti u bilo kojem kraju svijeta, a koje redom govori što sve voli.

Tako izražava svoju ljubav prema domu, prema odrasloj osobi koja ga voli, prema prijateljima, prema prirodi, igri i učenju. S druge strane, autorica ovim pozitivnim emocijama suprotstavlja i one negativne, one koje su u suprotnosti s ljubavlju – mržnja, nepravda, ratovi, samoća – i kojima ne bi smjelo biti izloženo nijedno dijete.

U svega nekoliko kratkih rečenica knjiga šalje snažnu poruku o svemu što je djetetu važno, a pritom pazi da uključi baš svu djecu u najrazličitijim životnim situacijama. Tako ne spominje izrijekom roditelje koji djetetu moraju pružiti ljubav, nego „nekoga tko me voli“.

Ovim vrlo spretnim odabirom riječi dala je djeci do znanja da obitelj ne moraju činiti nužno krvne veze, nego osjećaji. Bilo da je riječ o usvojiteljskoj obitelji, bakama i djedovima ili obiteljima s novim supružnikom jednoga od roditelja, djeci to nije važno – njima je važno da osjećaju ljubav. Jer dom je ljubav, u bilo kojem svom obliku.

Također se dotaknula i važnosti ekologije, prijateljstva, ali i onoga što čeka svako dijete predškolske dobi – kretanje na put stjecanja znanja. U jednostavnu rečenicu prenijela je čitavu srž svrhe obrazovanja – „Želim učiti i želim znati“.

Tekst je popratila ilustracijom punom vedrine i dječjeg osmijeha, dajući tako djeci do znanja da učenje može biti vrlo zabavan proces ako smo otvoreni prema njemu.

Slikovnica je namijenjena djeci od treće godine života nadalje.

Međutim, nije stala samo na pozitivnim emocijama. Svijet se ne sastoji samo od čarobnih trenutaka te ne treba djecu držati pod staklenim zvonom. Zato autorica mračnijim ilustracijama, punima sivih, smeđih i crnih tonova, obrađuje i onu manje lijepu stranu života te pokazuje kako to utječe na dijete.

Jedna od važnijih stavki na koju upozorava je i samoća. Dijete kaže: „Bojim se biti sam i napušten“, čime se mladim čitateljima (ili slušateljima priče) daje do znanja da je u redu povremeno se osjećati usamljeno, jer većina nas to prolazi, no istovremeno osvjetljava i onu drugu stranu – što samoća može učiniti djetetu. Referirajući se time ne samo na nezbrinutu djecu nego i onu koja možda imaju obitelj, ali kao da je nemaju, odraslima šalje važnu poruku i potiče ih da se zapitaju pružaju li dovoljno ljubavi svome djetetu.

Baš sve rečenice iz knjige vješto su nadopunjene ilustracijama, a već se prema naslovnici koju krasi golubica s maslinovom grančicom u ustima vidi da je riječ o knjizi koja odiše pozitivnim emocijama, smirenošću i sigurnim mjestom za dijete. Knjiga je to koja će djetetu odškrinuti vrata u svijet ljubavi u svim njezinim oblicima.

Pročitajte i kako i kada odabrati djetetovu prvu slikovnicu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju