Met Gala tradicionalni je bal koji se održava prvog ponedjeljka u mjesecu svibnju od 1971. godine. Glavni je cilj ovoga događanja slaviti rad Kostimografskog instituta pri muzeju Metropolitan u New Yorku te prikupiti novac za njihove daljnje akcije.


Ove godine bal se trebao održati 4. svibnja, međutim zbog pandemije koronavirusa njegovo je održavanje odgođeno na neodređeno.

Ipak, magazin Vogue ponedjeljak će iskoristiti za prisjećanje na trenutke koji su obilježili protekle Met Gale, a dan će zaključiti događanjem nazvanim "Trenutak s Metom", proslavom koja će biti dostupna putem YouTubea.

Penelope Cruz Met Gala: 15 zvijezda koje nisu poštovale "dress code" Anne Wintour

Demi Moore Demi Moore: Pogrešna haljina koja dokazuje da se ponekad isplati kršiti pravila

Nemoguće je rekreirati gala večer u ponedjeljak, iako mi je jako drago čuti kako mnogi obilježavaju ovu prigodu na svoj način.

Umjesto toga zamolila sam nekoliko prijatelja da mi se pridruže u jednom jednostavnom trenutku koji će nam, nadam se, svima donijeti malo radosti, proučila je Anna Wintour, glavna urednica magazina Vogue.

Met Gala inače je jedan od najvažnijih modnih događanja u godini, koji uvijek obiluje poznatim osobama u odvažnim kreacijama.

Svake godine oni slijede temu, a za 2020. ona je glasila "O vremenu: Moda i trajanje". Kako su nakon predstavljanja objasnili organizatori, moda je povezana s vremenom i ona ne samo da odražava i predstavlja duh vremena nego se mijenja i razvija s vremenom . Inspiracija za temu bila su djela Virginije Wolf i francuskog filozofa Henrija Bergsona.

Iako ove  godine prvi ponedjeljak u svibnju nećemo moći vidjeti koliko su (ne)uspješne bile zvijezde prilikom odijevanja za ovo događanje, možemo se prisjećati starih izdanja.

Mnoge od kreacija slavnih zvijezda, naime, ostanu trajno upamćene, a jedna od takvih je i haljina princeze Diane iz 1996. godine.

Senzualna haljina bila je dio novog modnog pravca u kojem se princeza počela kretati nakon razdvajanja od princa Charlesa 1992. godine.



Te se godine tematski slavio rad slavnog dizajnera Christiana Diora, pa ne čudi što se princeza na Met Gali pojavila upravo u haljini kreativnog direktora toga brenda Johna Galliana. Točnije, odabrala je tamnoplavu slip haljinu od svile koja je bila ukrašena čipkom te djelovala poput komada donjeg rublja za spavanje.

Diorovu haljinu sparila je s tamnoplavom Diorovom torbicom i odgovarajućim ogrtačem, crnim salonkama te s nešto nakita sa safirima iz vlastite kolekcije.

Senzualna haljina bila je dio novog modnog pravca u kojem se princeza počela kretati nakon razdvajanja od princa Charlesa 1992. godine, a posebice nakon što je javno priznao 1994. da ju je varao i da održava vezu s Camillom Parker Bowles.

Od britanskog prijestolonasljednika službeno se razvela u kolovozu 1996. godine, a mnogi su komentirali kako je haljina s Met Gale zapravo nosila jasnu poruku: Napokon sam slobodna. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju