Spontani pobačaj bolna je tema za razgovor. Svi znamo da je bolje prihvatiti taj gubitak nego ga ignorirati, ali pri tome treba pripaziti da uobičajene fraze koje govorimo osobi u žalosti ne budu od veće štete nego koristi.

Budući da je sponatni pobačaj mnogo češći nego što mislimo, mnogi bi pomislili da postoji više razumijevanja o pružanju savjeta i utjehe onima koji prolaze kroz takvu osjetljivu situaciju.

Međutim, to nije slučaj jer je to donekle još tabu-tema. Većina smatra kako je to nešto o čemu ne bismo trebali razgovarati ili se praviti da nije ''velika stvar'', ali u stvarnosti, potpora u tim teškim trenucima iznimno je važna.

Ako znate nekoga tko je imao spontani pobačaj i želite ga utješiti (ako ta osoba želi utjehu), donosimo vam listu fraza koje ne biste trebali izgovarati.

1. Beba ionako nije bila stvarna.

Za mnoge žene veza s nerođenim djetetom počinje onog trenutka kada saznaju da su trudne. Život te obitelji već se tada promijenio. I da je bila trudna kratko vrijeme, beba je bila stvarna i postojala je. Za nju beba je bila puno više nego sama gestacijska faza.

Fizička i emocionalna bol zbog spoontanog pobačaja stvarna je i u ranom stadiju trudnoće

2. Barem nisi bila dugo trudna.

Istina je što ste duže vremena trudni, može se dogoditi više komplikacija tijekom gubitka. Iako ta fraza pokušava umanjiti nanesenu bol, ništa se ne mijenja. Bol, fizička i emocionalna, stvarna je i u ranom stadiju trudnoće.

Slika nije dostupna Bol zbog pobačaja: "Ne može svaki dan biti pun sunca. Na ovaj najmračniji dan isplakat ćemo sve suze"

3. Nije bilo suđeno.

Kada čujete ovu frazu tijekom žalovanja zbog gubitka, to može izazvati složene osjećaje kod osobe koja pati. Osoba može misliti da je napravila nešto krivo ili da ta osoba misli da niste spremni postati roditelj.

4. Barem znaš da možeš zatrudnjeti.

Mnoge se žene diljem svijeta svakodnevno bore kako bi ostale trudne, a ta borba može doći sa svojom boli i žalosti. Ipak, ne postoji razlog za uspoređivanje jednog problema s drugim.

Osobi koja tuguje treba pružiti potporu i utjehu, a ne umanjivati njezinu bol

5. To se događa svima. Nije tako velika stvar.

Za mnoge žene koje traže utjehu ova je rečenica srcedrapajuća. Spontani pobačaj čest je slučaj, ali to ne znači da ne toj osobi ne treba pružiti utjehu, potporu i zdravo tugovanje koje dolazi s gubitkom.

6. Možda si trebala / nisi trebala...

Za majčino srce može biti veliki udarac kada sazna da njezine bebice više nema. Instinktivno se može početi okrivljavati i pitati se što je pogrešno napravila, gdje je pogriješila i zašto ju je tijelo ''iznevjerilo''. Čuti rečenice možda si trebala ovo ili možda to nisi trebala od nekoga tko bi joj trebao biti potpora sigurno je zadnja stvar koju u tom trenutku želi čuti.

Žena drži plišanog medu Pet mitova o spontanom pobačaju koje konačno treba srušiti

7. Bit ćeš dobro za nekoliko dana.

Za neke je žene period tugovanja nakon spontanog pobačaja vrlo kratak i to je sasvim u redu. Ipak, za neke druge žalovanje može potrajati i može biti komplicirano zbog nekoliko razloga.

Stoga, reći nekome da će sve biti u redu za nekoliko dana, bez obzira na to dolazi li ta rečenica od doktora ili prijatelja, zapravo je pogrešno. Psihičke posljedice mogu potrajati i nekoliko tjedana, a možda će osoba trebati i više vremena od toga.

8. Budi zahvalna za ono što već imaš.

Kada netko osjeća veliku bol i tugu, mnogi od nas znaju kako riječ ''izdrži'', baš i ne pomaže. Ova se fraza često govori ženama koja već imaju jedno starije dijete i trenutačno žale zbog spontanog pobačaja. Bez obzira na to koliko je djece žena rodila, sasvim je normalno da žali nakon prekinute trudnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju