Kad je prije 11 godina sa suprugom kupila stan u Varaždinu, Sanja Guth odmah se bacila na ostvarivanje nekih svojih planova i želja.

Iako je bio nov, u stanu od 85 kvadrata odmah su srušili pregradne zidove te raspored i veličinu prostorija prilagodili svojim potrebama i željama. Manju kupaonicu pretvorili su u ostavu u kojoj su sada perilica i sušilica rublja tako da ne narušavaju izgled kupaonice.

Budući da Sanja nije ljubitelj velikih komada namještaja koji, kaže, zagušuju prostor, gdje god je to bilo moguće, postavili su ugradbene ormare.

Čak i u kupaonici, napominje Sanja, koja danas sa suprugom i dva psića uživa u svom stanu koji se sastoji se od kuhinje s blagovaonicom i dnevne sobe spojene u tzv. open space concept, spavaće sobe, radne sobe, dvije kupaonice, hodnika i balkona.

Inspiracija za uređenje bila je isključivo naša mašta i ideje koje smo skupljali pretraživanjem trgovina. U to vrijeme većina društvenih mreža ili nije postojala ili nisu bile popularne, prisjetila se Sanja kako je izgledalo uređenje njihova doma. Vizija je, kaže, bila dobiti prozračan, svijetao i fluidan prostor, ugodan za život, a interijer kojim dominiraju neutralne, svijetle i prirodne boje upravo je sve to.

Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 9 Varaždinski balkon uz kojeg je lako zaboraviti na dnevnu sobu

Što se tiče te početne ideje o uređenju, ona se nije puno mijenjala tijekom godina.

Neke manje komade namještaja smo u međuvremenu izmijenili zbog dotrajalosti, obnovili smo kuhinju, ali konačni rezultat je baš onakav kakav smo zamislili, kaže Sanja, kojoj je od svih prostorija u stanu najdraža dnevna soba, u kojoj provode i najviše vremena.

Posebno sam ponosna na kameni zid koji se odlično uklopio u ostatak interijera i dao mu taj prirodni izgled kojem težimo.

U to vrijeme kad smo mi preuređivali stan, takve kamene stijene nisu bile toliko popularne kao sad, pa smo na neki način bili i vizionari, dodaje.

Kada su u pitanju detalji za stan, njih su nabavljali i još uvijek ih nabavljaju gdje im se nešto svidi. Sanja je kao ljubiteljica dekoracija za dom u stalnoj potrazi za sitnicama koje dom čine ljepšima.

U tome mi puno pomaže i moja prijateljica koja ima trgovinu cvijećem i dekoracijama. Promjenom takvih detalja koje radim često, uvijek postignem drugačiji dojam i to me jako veseli.

Ono što zamislim, a ne mogu pronaći u trgovinama, napravim sama. Od ukrasnih jastučića, tegli za cvijeće, ukrasa od gline, vaza itd,
objašnjava.

Slika nije dostupna I terasa je san snova: Zakoračite u čarobni stan ljepši i od holivudskih vila

A uređenje doma je njezin hobi i velika ljubav. Ne isključuje mogućnost ni da će se time jednog dana baviti profesionalno jer dok druge žene obilaze trgovine odjećom, nju se može pronaći u trgovinama repromaterijalom i dekoracijama za dom.

Nikad ne mogu reći da sam završila s uređenjem jer stalno nešto mijenjam, premještam i preslagujem.

Trenutačno sam u fazi priprema preuređenja radne sobe koju sam preuredila prije godinu dana. Neće to biti ništa veliko, zamijenit ću neke komade namještaja i malo osvježiti prostor.

A s proljećem dolazi na red i uređenje balkona, tako da jedva čekam i te radove, priča Sanja, koja fotografije svog stana objavljuje i na društvenim mrežama, gdje joj se puno ljudi javlja i traži savjet.

Generalno bih mogla reći da treba imati viziju onoga što se u konačnici želi postići preuređenjem. Velike i glomazne komade namještaja svakako treba izbjegavati jer je teže odlučiti se zamijeniti ih kad nam više ne odgovaraju, a zauzimaju i puno prostora.

Svi oni koji žive u stanovima susreću se s problemom pohrane stvari, bez obzira na to je li riječ o odjeći, obući ili kuhinjskim potrepštinama. Zato treba dobro promisliti i iskoristiti svaki centimetar koji je na raspolaganju.

Slika nije dostupna Tople boje i divna atmosfera: Trosoban stan u kojem svaka prostorija oduševljava detaljima

U sobama i hodnicima, pa čak i kupaonama to mogu biti ugradbeni ormari, a u kuhinjama visoki ormarići. I ono najvažnije, dobro promisliti o bojama. I zidova i namještaja,
savjetuje Sanja, čija su preporuka neutralne boje koje je lakše kombinirati s ostalima.

Samo promjenom detalja (slika, jastuka, vaza, boje cvijeća itd.) može se postići drugačiji dojam i osvježenje bez puno ulaganja, zaključila je.

U njezinu interijeru možete uživati u našoj galeriji, ali i na njezinu Instagram profilu na kojem redovito objavljuje fotografije svog doma.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju