Ako ugledate psa koji na sebi ili na povodniku ima žutu vrpcu ili maramu, to je pas koji treba prostora. Nemojte prilaziti ni psu ni ljudima koji su s njim – vrijedi i za ljude i životinje.

Projekt Gulahund Žuti pas omogućuje vlasnicima da budu potpora svojem osjetljivom psu u njihovoj svakodnevnici, među ljudima i životinjama.

Pas iz raznih razloga može trebati prostora:

  • možda ima zdravstvenih problema ili je u procesu treniranja
  • možda je to udomljeni pas koji prolazi rehabilitaciju; takvim se psima svijet može činiti jako strašnim
  • možda je imao loše iskustvo s drugim psima ili ljudima, a možda se jednostavno ne osjeća ugodno kraj onih pasa koji žele svakoga pozdraviti

Žuta boja omogućava vlasnicima pasa da daju do znanja kako njihov pas treba prostora i da mu se ne prilazi. Na taj način oni mogu lakše pomoći svojem psu da prevlada probleme i time mu poboljšati kvalitetu života.

Označavajući svojeg psa žutom vrpcom ili maramom, dajete do znanja drugima da je bolje da vašem psu ne prilaze ili da vam daju priliku da se odmaknete – to vrijedi i za ljude i za životinje. Postoje razni razlozi zbog kojih nije dobro prilaziti psima, to može biti na kraće ili duže periode. Mala djeca također mogu lako naučiti što znače žute oznake.

Svrha projekta Gulahund Žuti pas također je omogućiti postupni rad sa psom kako bi mogao napredovati te olakšati život onim psima za koje je bolje da im se na kraće ili duže periode ne prilazi. Za neke pse to može vrijediti za vrijeme čitava njihova života, ovisno o problemu.

Zašto baš žute vrpce?

Žute vrpce vidljive su iz daljine i svatko se njima može lako koristiti. Možete i sami kupiti ili nabaviti žute vrpce ili tkaninu te izraditi žute oznake. Možda već imate nešto kod kuće što možete iskoristiti. Žuta vrpca vrijedi i u drugim zemljama, a žute oznake ne mogu se pomiješati sa žutim oprsnicama koje radni psi imaju u nekim zemljama, na primjer terapijski psi. Također, najčešći proizvodi za pse su drugih boja i imaju drugačije namjene.

Pas mješanac 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

Za neke pse žute oznake potrebne su samo dok nešto uče, dok će neki psi po potrebi morati nositi žute oznake cijeli život. To vrijedi za one pse koji su doživjeli traume koje im uvelike otežavaju da se nose s nekim stvarima u svojoj svakodnevnici.

Projekt Gulahund Žuti pas zagovara interakciju svih pasa s drugim stabilnim i druželjubivim psima kako bi od toga imali koristi i osjećali se dobro, ali vlasnik je dužan izabrati pse koji su pogodni za druženje s njihovim psima. Ovaj projekt nije stvoren za "agresivne" pse niti je njima namijenjen. Psi koji grizu moraju nositi brnjicu. Isto tako, brnjica ne znači nužno da pas grize.

Akita 10 pasmina koje nisu za neiskusne vlasnike pasa

Ako vaš pas ima problema u ponašanju, projekt Gulahund Žuti pas svakako preporučuje da prvo kod dobrog veterinara provjerite zdravlje psa. Zatim nađite kvalitetnog i etičnog trenera pasa ili stručnjaka za ponašanje pasa – s potrebnim kvalifikacijama i znanjima, koji će vam pozitivnim pristupom pomoći da psu omogućite kvalitetniji život, i u svakodnevnom životu i za druge vrste treninga.

Nemojte nikada kažnjavati psa koji se ponaša "agresivno", samo ćete pogoršati njegove reakcije. Negativno iskustvo uzrokovano vašim ponašanjem, drugim ljudima, psima, bolešću te vidljive/nevidljive ozljede – sve to može navesti psa da reži, laje, upozorava škljocanjem zubima i ugrize. Pas koji iskazuje "agresivno ponašanje" zapravo izražava svoje osjećaje uzrokovane strahom ili nesigurnošću.

Slika nije dostupna Dušica od psa: Tvrtko je žedan i uplašen lutao Trešnjevkom, a sada traži novi dom

Svojim ponašanjem daje do znanja da je nešto ili netko zbog koga se tako osjeća preblizu. To dolazi iz potrebe da se pas zaštiti, i tada je vlasnikova dužnost pomoći psu, te ga što brže i lakše maknuti iz situacije koja uzrokuje da se osjeća uplašeno i nesigurno. To vrijedi i ako je sam vlasnik uzrok tome, kao i netko ili nešto drugo.

Nijedan se pas nikad ne bi trebao osjećati uplašeno ili nesigurno te zar nije nepravedno kazniti psa dok se on tako osjeća? Budite obzirni i pomozite svojem psu tako da pazite da mu se ne prilazi onda kada je njemu to potrebno. Time mu također omogućavate bolju kvalitetu života.

TEKST PREUZET SA STRANICE GULAHUND.SE.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju