Povremeni post je način prehrane koji uključuje redovito pridržavanje obrasca posta, a dijeta 5:2, poznata i kao brza dijeta, dio je takvog režima.

Dijetu 5:2 popularizirao je novinar Michael Mosley koji je i sam doveo tijelo u formu, a s vremenom je to postao i način njegova života. Naziv same dijete potječe od činjenice što se pet dana u tjednu jede potpuno normalno, a tijekom dva dana unos kalorija ograničen je na 600 dnevno.

S obzirom na to da ne postoje strogi zahtjevi o tome koju hranu jesti, već kada biste je trebali jesti, riječ je o zapravo o načinu života, a mnogi koji su je isprobali smatraju da je to mnogo lakše provesti u djelo nego stroge i često vrlo nezdrave dijete pisan pravilima od kojih se ne bi trebalo odstupati.

Mogu se izabrati bilo koja dva dana u tjednu tijekom kojih će se postiti, no između njih mora biti jedan tijekom kojeg ćete jest uobičajeno. Praksa pokazuje da ljudi često biraju ponedjeljak i četvrtak, s dva ili tri mala obroka, a normalno jedu ostatak tjedna, pa si vikendom daju i oduška.

ŠTO JESTI TIJEKOM DVA DANA POSTA?
Ipak, treba naglasiti ja jesti „normalno“ znači jesti uravnoteženo, a ne očekivati da svoj organizam možemo pretrpati nezdravim namirnicama te tijekom dva dana posta „popraviti“ nastalu štetu.
Što se pak tiče tijekom sama dva dana posta, ne postoje stroga pravila, najčešće se biraju ili doručak, ručak i večera s niskim kalorijskim vrijednostima ili samo ručak i večera.

Bilo koja dva dana u tjednu mogu biti ona tijekom kojih će unos kalorija biti smanjen.

Pokušajte se usredotočiti na hranjivu hranu bogatu vlaknima i s visokim udjelom proteina zbog koje ćete se osjećati sito bez unosa previše kalorija.

Primjerice, to može biti neka od dolje navedenih namirnica, uz dodatak čaja, kave ili vode:

- obilna porcija povrća
- prirodni jogurt s bobičastim voćem
- kuhana ili pečena jaja
- riba na žaru ili nemasno meso
- juhe (od rajčice, cvjetače, miso juha...)

Ako prvi put započinjete s ovakvim načinom prehrane, u blizini držite niskokalorične grickalice koje će vam pomoći ako vas uhvati glad.

Keto salata (ilustrativna fotografija) Keto salata s piletinom i sirom za sve koji izbjegavaju ugljikohidrate

DONOSI LI OVA DIJETA POZITIVNE PROMJENE?
Dijeta 5:2 pokazala se učinkovitom kada treba izgubiti nekoliko kilograma, kao i pri smanjenju razine inzulina u krvi.

Štoviše, istraživanje koje su proveli dr. Krista A. Varady i suradnici kako na osobama normalne tjelesne težine tako i na pretilima, pokazalo je da je došlo do općeg poboljšanja zdravlja.

Nakon 12 tjedana uočeno je prosječno smanjenje tjelesne težine za 5 kg, smanjena razina triglicerida u krvi za 20 posto, smanjena razina leptina do 40 posto.

Ipak, prije provođenja bilo kakve dijete posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Ovakav način prehrane trebaju izbjegavati trudnice, dojilje, žene koje pokušavaju zanijeti. osobe s poremećajima hranjenja, osobe koje boluju od dijabetesa.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju