Pojava svraba nije ništa neobično u zimskim mjesecima, ali s obzirom na to da se ova zarazna bolest brzo širi važno je na vrijeme reagirati kako ne bi došlo do pojave epidemije

Svrab je zarazna prijenosna bolest kože, a uzrokuje ga grinja svrabac (lat. Sarcoptes scabiei) koja se nastanjuje na površinskom sloju kože.

Svrab je zarazna prijenosna bolest kože, a uzrokuje ga grinja svrabac.

Grinje kopaju kanaliće u koži te u njima liježu svoja jajašca iz kojih se potom razvijaju nove grinje, a opisani proces uzrokuje neugodan osjećaj svrbeža na dijelovima tijela na kojima su se ove oku nevidljive životinjice nastanile.

Osnovni simptom svraba je svrbež koji se nenadano pojavio. Obično je nešto intenzivniji navečer, noću, kad se čovjek umiri, kaže prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dermatovenerolog iz KBC-a Zagreb.

Svrbež je vrlo intenzivan i najčešće se pojavljuje na:

1. Prostoru između prstiju šake
2. Ručnim zglobovima
3. Laktovima
4. Podlakticama
5. Pazuhu
6. Unutarnjoj strani bedara
7. Donjem dijelu trbuha

Osjećaj svrbeža prati i izraženo crvenilo, osip te male linije na tim mjestima - vidljivi trag kanalića koje su iskopale grinje.

Dijagnoza svraba postavlja se na temelju analize kože, a nakon pronalaska grinje započinje se terapija lijekovima.

Svrab se prenosi s čovjeka na čovjeka, ali prof. dr. sc. Skerlev napominje se neće dobiti rukovanjem jer je za prijenos ipak potreban nešto bliskiji kontakt i dulji kontakt poput spavanja u krevetu sa zaraženom osobom na zaraženoj posteljini. Prijenos je moguć i putem nošenja odjeće zaražene osobe.

Ako primijetite spomenute simptome, odmah se uputite liječniku. Dijagnoza svraba postavlja se na temelju analize kože. Nakon pronalaska grinje započinje se terapija lijekovima koji se nazivaju skabicidi, a liječnici najčešće propisuju kreme ili losione s permetrinom.

TIJEKOM TRAJANJA TERAPIJE VAŽNO JE:

- u vrućoj vodi oprati svu odjeću nošenu od pojave svrbeža
- odjeću koja se ne pere u mašini ili ručno odnijeti na kemijsko čišćenje
- oprati posteljinu, ručnike i sve ostale tkanine koje su korištene
- usisati madrac, tapecirani ili presvučeni namještaj i tepihe te odmah odstraniti usisan sadržaj
- usisati automobil, s posebnim naglaskom na sjedala
- usisati sve površine s kojima ste u kontaktu otkako imate svrab
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju