Američko udruženje estetskih kirurga objavilo je godišnju statistiku koja ukazuje na nove trendove u plastičnoj kirurgiji u svijetu. No iskustva naših kirurga ukazuju na malo drugačije zahtjeve klijentica u Hrvatskoj

Prema podacima American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) čini se kako stražnjice postaju veće, a grudi sve manje. Estetski kirurg Michael C. Edwards ujedno i predsjednik udruženja izjavio je kako žene ne žele iznimno velike stražnjice, ali traže da one budu lijepo oblikovane.

Još jedna novost u trendu plastične kirurgije je i 'revizija' već operiranih grudi, a potražnja za ovim zahvatom porasla je za 30,4 posto. Razlozi za povećanjem ovog zahvata su različiti. Jedan od njih je i zamjena starih implantata odnosno zamjena zbog želje za kvalitetnijim umetcima koji nisu bili dostupni kada su određene klijentice radile operaciju.

U svijetu je potražnja za operacijom grudi porasla za 30, 4 posto, a traži se zamjena starih implantata, kao i smanjenje grudi

Osim toga svjetski kirurzi su otkrili i novi trend među estetskim operacijama. Naime, sve veći broj žena želi zamjenu većih implantata s manjima, odnosno onima koji su u boljoj proporciji s ostatkom tijela.

KOJA JE NAJPOPULARNIJA ESTETSKA OPERACIJA U HRVATSKOJ?

Iskustva naših estetskih kirurga pak malo su drugačija i čini se kako Hrvatice u ovom ne prate svjetske trendove.

'U Hrvatskoj postoji trend povećanja grudi, ali da i dalje izgledaju prirodno, pa se još uvijek nije ukazala tolika potreba za smanjivanjem već povećanih grudi, odnosno ugradnjom manjih implantata', pojašnjava dr. Dinko Bagatin opći i plastični kirurg iz poliklinike Bagatin, dodajući kako je kirurško povećanje grudi  najpopularnija estetska operacija u Hrvatskoj.


'Podvrgavaju joj se ne samo žene koje žele biti zadovoljnije svojim tijelom već i žene koje su imale mastektomiju kao posljedicu raka dojke
', kažu iz poliklinike Bagatin.

I svjetski, ali i trendovi kod nas ukazuju kako je uklanjanje masnoća s bedara još uvijek visoko na ljestvici traženih zahvata

Što se tiče drugih estetskih zahvata svjetski trendovi ukazuju kako je uklanjanje masnoća s bedara još uvijek visoko na ljestvici traženih zahvata. Naime, u posljednjih nekoliko godina na vrhu su se izmjenjivali po traženosti liposukcija i operacija grudi.

Prema podacima iz SAD-a najtraženiji zahvat u 2014. godini bila je liposukcija, na drugom mjestu po traženosti bila je operacija grudi, zatim zatezanje trbuha, podizanje očnih vjeđa, a na petom mjestu bila je operacija podizanja grudi. Facelifting bio je na osmom mjestu.

U Hrvatskoj pak prema iskustvima tima Bagatin na 2. mjestu po traženosti je estetska operacija nosa, a na 3. mjestu liposukcija. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju