O svom vjenčanju većina žena sanja još otkako su bile male djevojčice, a kada do tog dana dođe svaki detalj je pomno isplaniran i o svemu se temeljito promišljalo i dogovaralo. To vrijedi i za mladenkin buket, jer iza svakog cvijeta stoji drugo značenje. No, znate li zašto uopće žene nose buket na dan svog vjenčanja?

Porijeklo tradicije mladenkinog nošenja buketa potječe još iz antičkog doba. Cvijeće je tada bilo uobičajena dekoracija na rimskim vjenčanjima jer je simboliziralo nove početke, vjernost i plodnost.

Umjesto cvijeća, u srednjem vijeku je pak zastupljenije bilo bilje u buketima. Posebice kopar i biljka češnjaka. Naime, tada se mislilo kako ovakvo bilje ima mogućnost obrane od zlih duhova i loše sreće.

'Mladenkino nošenje buketa cvijeća potječe još iz antičkog doba'

U doba kraljice Viktorije razmjena cvijeća postala je iznimno popularan način iskazivanja ljubavi. Tako je cvijeće zbog svoje romantične simboličnosti postalo povezano i s vjenčanjima. Ova tradicija nastavila se i do danas, te je malo vjerojatno da ćete naići na vjenčanje bez cvijeća.

Simbolično značenje cvijeća na vjenčanjima

1. Karanfil
Ružičasti karanfili predstavljaju odvažnost, bijeli talent, a crveni karanfili simboliziraju ljubav. Odličan su izbor za buket i aranžmane tijekom čitave godine.

2. Krizantema
Krizanteme su također odličan izbor za buket i aranžmane tijekom čitave te ovo cvijeće simbolizira bogatstvo, obilje te istinitost.

3. Narcis
Ovaj cvijet označava pojmove poput obzira i poštovanja. Savršen je za proljetna vjenčanja te se odlično uklapa u okružje vanjske lokacije i idealnog je izgleda u teglicama.

Mladenka i mladoženja Važna sitnica koju većina mladenaca zaboravi napraviti na svom vjenčanju

4. Tratinčica
Jednostavna i ljupka tratinčica simbolizira međusobno dijeljenje osjećaja. Može se koristiti tijekom cijele godine, a najbolje pristaje u buketima.

'Status najpopularnijeg cvijeta na vjenčanjima svakako pripada ruži'

5. Gardenija
Gardenija označava čistoću i radost. Prekrasno izgleda u buketu ili kao cvijet na reveru te je izuzetno mirisna i elegantnog izgleda.

6. Hortenzija
Ovo je cvijet savršen i za buket i za aranžmane. Hortenzija predstavlja razumijevanje, a posebno prekrasno izgleda tijekom proljetnih i jesenskih vjenčanja.

7. Iris
Ovaj proljetni cvijet simbolizira poruku vjere i mudrosti. Kada su vjenčanja u pitanju, iris najbolje pristaje u aranžmanima ili pak u teglici.

8. Jorgovan
Lijepi jorgovan predstavlja prve emocije ljubavi. Ovaj mirisni cvijet najbolje može poslužiti na proljetnim vjenčanjima kao jedan dio buketa ili pak kao dio aranžmana.

9. Magnolija
Elegantni cvijet magnolije simbolizira ljubav prema prirodi te se prekrasno uklapa u aranžmane namijenjene proljetnim i ljetnim vjenčanjima.

Mladenka i vjenčana kuma Nije uvijek jednostavno: Pet savjeta kako odabrati vjenčanu kumu

10. Đurđica
Jednostavna i delikatna đurđica označava sreću. Mirisni komadić sreće u obliku đurđice odlično ide uz ostatak cvijeća u mladenkinom buketu tijekom proljeća i ljeta.

11. Ljiljan
Ovaj upečatljivi mirisni cvijet simbolizira veličanstvo, istinitost i čast. Ljiljan može prekrasno krasiti bukete ili aranžmane, pogotovo ljetnih vjenčanja jer je upravo to njegova sezona.

'Ružičasti karanfili predstavljaju odvažnost, dok crveni karanfili simboliziraju ljubav'

12. Orhideja
Orhideja je skup i egzotični cvijet koji predstavlja ljubav i ljepotu te najljepše izgleda u mladenkinom buketu i kao cvijet na reveru.

13. Božur
Prekrasni božuri simboliziraju stidljivost i plašljivost, a odlično se uklapaju u aranžmane kasnoproljetnih vjenčanja.

14. Ruža
Titulu najpopularnijeg cvijeta vjenčanja zasigurno nosi ruža. Ona označava ljubav, ljepotu i radost te jednako dobro pristaje u buketu, kao cvijet na reveru i u aranžmanima.

15. Tulipan
Tulipani svojom pojavom na kasnoproljetnom vjenčanju predstavljaju ljubav i strast. Ovo svečano cvijeće odlično izgleda kao buket ili pak kao aranžman.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju