Odrastala sam dijelom na otoku Hvaru. Kako je moja nona imala koze, svako jutro nas djecu dočekalo bi svježe prokuhano kozje mlijeko. Svatko je imao svoju šalicu i mlijeko se moralo popiti. "Bit ćete tako zdraviji i snažniji", govorile su nona, mama i teta.

Kasnije smo prešli na kupovno kravlje mlijeko, koje se i dalje obvezno pilo svako jutro. S praksom ispijanja mlijeka prestala sam tek s odlaskom u drugi grad na fakultet, kad bih ga pila tek malo s kavom. Nakon tridesete i to sam ukinula jer mi je počela smetati laktoza.

Svojoj trogodišnjoj curici dajem mlijeko svako jutro, a konzumira ga i u kombinaciji s drugim proizvodima poput omiljenog Čokolina. Neke njezine male prijateljice uopće ne piju mlijeko.

To me dovelo do pitanja:

Trebaju li djeca zapravo piti mlijeko?

Argument za svakodnevnu konzumaciju mlijeka ugrađen nam je prvenstveno kroz tradiciju, jer su se djeca generacijama tako podizala. Mlijekom smo dobivali vitamine, minerale i proteine te je ono bilo presudno za zdrave i čvrste kosti.

Naišla sam na niz smjernica o konzumaciji mlijeka u djetinjstvu, a uglavnom se drže onoga što su naše bake i none govorile. Fokus je na vitaminu D, vitaminu A, cinku, kalciju, kaliju, fosforu, tj. na čvrstim kostima i dobrom krvnom tlaku.

Što ako dijete ne pije mlijeko?

Vitamine i minerale koje bi dijete inače dobilo kroz mlijeko treba nadoknaditi unosom namirnica koje imaju te sastojke. Neka istraživanja kod djece vegana pokazala su da mogu patiti od manjka željeza, vitamina B12 i joda. Nisam stručna, ali sigurno postoje dobri nadomjesci. Alergije na laktozu nisu toliko rijetke pa su valjda izmislili nešto.

Argumenti protiv mlijeka

Počnete li guglati, pronaći ćete i dosta informacija koje uopće ne idu u prilog mlijeku.

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da mlijeko nije najbolji prirodni izvor kalcija. Lisnato povrće i brokula imaju više kalcija od mlijeka. Važno je paziti da pri unosu kalcija uvijek mislite i na vitamin D, koji pomaže njegovoj apsorpciji.

Kad smo kod kostiju, drugo je istraživanje pokazalo kako prevelika konzumacija mlijeka zapravo šteti kostima. Pijete li više od tri čaše mlijeka dnevno, to je maksimalna preporučena količina, možete si napraviti više štete organizmu nego koristi.

Za jače kosti bitna je tjelovježba. Bolje je da djeca trče sat vremena vani nego da popiju još jednu čašu mlijeka.

Mina Zašto ti još puštam da sisaš taj svoj palac?

Mina nosi vrećicu baki Može li moja trogodišnjakinja sama u dućan i zašto ne?

Zaključak

Dajte djeci mlijeko ako želite, ali ne pretjerujte s količinama. Voda je i dalje najbolje piće za djecu, dok su sokovi i kupovni čajevi puni šećera, što ih čini nezdravima.

Uostalom, najbolje da pitate pedijatre za to. Ja sam samo mama koja postavlja pitanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju