Hodanje je jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najsigurnijih oblika tjelovježbe koji pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Bez obzira na to je li vam hodanje oblik rekreacije ili ozbiljniji trening poput brzog hodanja, učinak uvijek možete povećati tako da u svoju rutinu hodanja uključite i utege za ruke.

Dodavanje ručnih utega rutini hodanja vrlo je lako primijeniti jer težina utega koji se koriste i količina korištenja ruku mogu varirati i prilagoditi se individualnoj razini kondicije. Kao utege možete koristiti obične bučice, utege na čičak koji se stave oko zgloba ili bočice s vodom.

Hodanje s utezima vrlo je korisno jer...

1. ...povećava potrošnju kalorija
Nošenje ručnih utega tijekom hodanja omogućava da gornji dio tijela radi intenzivnije nego kada hodate bez utega. Aktiviranjem mišića u donjem dijelu tijela kao i u gornjem dijelu tijelu povećava se intenzitet tjelovježbe, čime se povećava i količina kalorija koja se potroši u jednoj minuti.

Nošenjem utega na rukama povećava se i težina koju vaše tijelo mora nositi kroz prostor. S obzirom na to da za nošenje veće težine treba i više energije, stavljanje utega "natjerat" će tijelo da sagorijeva više kalorija kako bi se moglo kretati.

Slika nije dostupna Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez odlaska u teretanu

Hodanje Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?

2. ...povećava snagu mišića i izdržljivost
Kod hodanja bez utega nema nikakva opterećenja mišića gornjeg dijela tijela. Dodavanje ručnih utega pomoći će da povećate mišićnu snagu i izdržljivost i gornjeg i donjeg dijela tijela. Bez obzira na to nosite li samo u rukama najlakše bučice ili izvodite vježbe otpora za bicepse savijanjem ruku u laktu, osjetit ćete koristi od povećanog aktiviranja mišića.

I samo nošenje utega prisilit će mišiće da održavaju statičnu kontrakciju. Kada namjerno pomičete ruke, stvarate dinamične pokrete koji dodatno osnažuju mišiće ruku. I donji dio tijela imat će koristi od ručnih utega jer oni povećavaju ukupnu težinu koju nose noge. Dodatna težina natjerat će mišiće donjeg dijela tijela da rade još više, što će rezultirati povećanom mišićnom snagom i izdržljivošću.

Slika nije dostupna Odličan trik: Kako istopiti 20 posto više kalorija dok hodate

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

3. ...štedi vrijeme
Hodanje s ručnim utezima omogućava vam multitasking, čime štedite vrijeme. Kombiniranjem treninga s utezima i kardiovaskularne tjelovježbe dobivate višeznačan trening u vremenu koje je inače potrebno za jednu vrstu tjelovježbe. Hodanje bez utega dobra je kardio tjelovježba za donji dio tijela, ali ruke od toga imaju malo koristi. Korištenjem utega na rukama možete ojačati mišiće ruku i zategnuti noge izvodeći kontinuiranu kardio tjelovježbu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju