Mnogo je metoda čuvanja peršina, a jedna od njih se istaknula na društvenim mrežama i prikupila najviše pohvala, posebno jer kaže da peršin tako može u frižideru ostati svjež i mirisan i do mjesec dana.
Kako da peršin bude svjež i do mjesec dana?
Za ovaj trik trebat će vam soda bikarbona, voda, staklenka i ubrus.
- U posudu stavite vodu i žlicu sode bikarbone pa u tu otopinu stavite peršin. Ostavite peršin u ovoj otopini nekoliko minuta pa ga procijedite i dobro operite, najbolje da promijenite vodu tri puta. Na taj način ćete dobro očistiti ovaj začin i produžiti njegovo trajanje.
- Na dno staklenke stavite papirnati ubrus kako biste upili višak vlage, a zatim dodajte nasjeckani peršin. Ovaj jednostavan trik može produljiti svježinu peršina do mjesec dana.
Ako peršin želite spremiti na još duži period, zamrzavanje je tada najbolji način.
Kako zamrznuti peršin?
Prvo, operite i osušite peršin kako biste uklonili svu prljavštinu. Možete ga i blanširati, što znači da ga na kratko uronite u kipuću vodu, a zatim odmah prebacite u ledenu vodu. Ovaj postupak pomaže očuvanju boje i okusa peršina. Nakon toga, nasjeckajte peršin i stavite ga u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje. U zamrzivaču će zadržati svoj okus i hranjive tvari nekoliko mjeseci.
Za ljubitelje tradicionalnih metoda, sušenje peršina je još jedan način da uživate u njemu i izvan sezone. Sušenje je jednostavan postupak koji zahtijeva malo strpljenja, ali rezultati su svakako vrijedni truda.
Provjerite koliko hranu smijete držati u zamrzivaču.
Kako osušiti peršin?
Peršin jednostavno operite, osušite i ostavite da se prirodno osuši na suhom i prozračnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Nakon nekoliko dana, peršin će biti potpuno suh i spreman za usitnjavanje. Osušeni peršin možete pohraniti u hermetički zatvorene posude, a uživat ćete u njegovom okusu tijekom cijele godine.
Kako peršin sačuvati u ulju?
Još jedna interesantna metoda je čuvanje peršina u maslinovom ulju. Ovaj način ne samo da čuva peršin, već stvara aromatično maslinovo ulje koje može biti savršeno za kuhanje ili začinjavanje jela. Jednostavno stavite cijele grančice peršina u staklenku i prelijte ih s maslinovim uljem. Ovaj pripravak možete pohraniti u hladnjaku, gdje će trajati nekoliko tjedana, a istovremeno ćete imati aromatično ulje za kuhanje.
Provjerite i kako da luk traje duže te kako skladištiti tikvice.