Svježi peršin
Svježi peršin (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Evo kako da peršin u frižideru preživi i do mjesec dana, nećete ga više bacati

05-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Bez peršina naše juhe, salate i glavna jela ne bi bila potpuna. Međutim, obično kupimo previše peršina, a ostatak uvene i moramo ga baciti. Ako ste i vi među onima koje muči ovaj problem, čitajte dalje jer donosimo odlično rješenje.

Mnogo je metoda čuvanja peršina, a jedna od njih se istaknula na društvenim mrežama i prikupila najviše pohvala, posebno jer kaže da peršin tako može u frižideru ostati svjež i mirisan i do mjesec dana.

Kako da peršin bude svjež i do mjesec dana? 

Za ovaj trik trebat će vam soda bikarbona, voda, staklenka i ubrus.

  • U posudu stavite vodu i žlicu sode bikarbone pa u tu otopinu stavite peršin. Ostavite peršin u ovoj otopini nekoliko minuta pa ga procijedite i dobro operite, najbolje da promijenite vodu tri puta. Na taj način ćete dobro očistiti ovaj začin i produžiti njegovo trajanje.
  • Na dno staklenke stavite papirnati ubrus kako biste upili višak vlage, a zatim dodajte nasjeckani peršin. Ovaj jednostavan trik može produljiti svježinu peršina do mjesec dana.
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ako peršin želite spremiti na još duži period, zamrzavanje je tada najbolji način.

Kako zamrznuti peršin?

Prvo, operite i osušite peršin kako biste uklonili svu prljavštinu. Možete ga i blanširati, što znači da ga na kratko uronite u kipuću vodu, a zatim odmah prebacite u ledenu vodu. Ovaj postupak pomaže očuvanju boje i okusa peršina. Nakon toga, nasjeckajte peršin i stavite ga u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje. U zamrzivaču će zadržati svoj okus i hranjive tvari nekoliko mjeseci.

Za ljubitelje tradicionalnih metoda, sušenje peršina je još jedan način da uživate u njemu i izvan sezone. Sušenje je jednostavan postupak koji zahtijeva malo strpljenja, ali rezultati su svakako vrijedni truda.

Provjerite koliko hranu smijete držati u zamrzivaču. 

Kako osušiti peršin?

Peršin jednostavno operite, osušite i ostavite da se prirodno osuši na suhom i prozračnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Nakon nekoliko dana, peršin će biti potpuno suh i spreman za usitnjavanje. Osušeni peršin možete pohraniti u hermetički zatvorene posude, a uživat ćete u njegovom okusu tijekom cijele godine.

Kako peršin sačuvati u ulju?

Još jedna interesantna metoda je čuvanje peršina u maslinovom ulju. Ovaj način ne samo da čuva peršin, već stvara aromatično maslinovo ulje koje može biti savršeno za kuhanje ili začinjavanje jela. Jednostavno stavite cijele grančice peršina u staklenku i prelijte ih s maslinovim uljem. Ovaj pripravak možete pohraniti u hladnjaku, gdje će trajati nekoliko tjedana, a istovremeno ćete imati aromatično ulje za kuhanje.

Pešin u ulju Peršin možete čuvati i u maslinovom ulju (Foto: Shutterstock)

Provjerite i kako da luk traje duže te kako skladištiti tikvice. 

Ananas, avokado i kivi ostavite na kuhinjskom pultu Zbogom pokvarenoj hrani! Znamo kako zadržati svježinu voća i povrća Hrana u zamrzivaču Jednom namirnicom spriječite stvaranje leda u zamrzivaču, imate je sigurno

 

Pročitaj još
Pročitaj još