Zlatno doba Hollywooda dalo je neke od najvećih, najljepših i najzapamćenijih glumačkih diva čijoj se ljepoti i karizmi ne prestajemo diviti.

Galerija

 

Fotografije Ave Gardner, Rite Hayworth, Grete Garbo, Grace Kelly, nastale davno prije postojanja Photoshopa, i dan-danas nas očaravaju i tjeraju da se zapitamo kako su fotografi uspjeli snimiti tako prekrasne, sanjive i romantične fotografije bez ikakve pomoći tehnologije koju poznajemo danas.

No i u to vrijeme prve polovice 20. stoljeća fotografi i snimatelji imali su svoje male trikove za postizanje takve privlačne estetike. Naime, kako je otkrio Travis John Hoffman, snimatelj i profesor na Filmskoj akademiji u New Yorku, objektiv kamere namazali bi vazelinom te tako stvorili filter i postigli taj poseban efekt na fotografijama. Ipak, dobar make-up i osvjetljenje i tada su imali ključnu ulogu u tome koliko će filtriranja biti potrebno.

Dive posebnog sjaja: 10 najljepših glumica iz zlatnog doba Hollywooda

Danas se ova tehnika smatra zastarjelom, sirovom ili eksperimentalnom, dodao je Hoffman.

Znam vidjeti studente na akademiji koji isprobavaju ovu tehniku u eksperimentalne svrhe. Sličan efekt može se postići stavljanjem ženske najlonke preko objektiva, kaže profesor Hoffman.

Grace Kelly
Grace Kelly (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju