Mnogi koriste spužvice za pranje suđa za čišćenje tanjura, lonaca, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na štednjaku, preko polica u hladnjaku do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da spužvicom za pranje suđa širimo milijune bakterija po domu.

Čak i kada mislite da je spužvica čista, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Studija objavljena u magazinu Journal of Environmental Health otkrila je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz spužvice ako ju stavimo u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi punom snagom.

Što treba napraviti?

  1. U mikrovalnu pećnicu smijete staviti samo spužvice koje ne sadrže metale.
  2. Spužvica obavezno mora biti mokra. Dobro je namočite prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu.
  3. Stavite li mokru spužvicu na 90 sekundi punom snagom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.
  4. Pažljivo izvadite spužvicu iz mikrovalne pećnice i pustite da se ohladi prije korištenja jer će biti vrlo vruća te može izazvati opekline.

Priznajte da se dogodi i vama: Najprljaviji dio kuhinje na koji mnogi zaborave dok čiste +0 Prilikom čišćenja mnogi često zaborave na ručke

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju