Nekima šarmantne i simpatične, a nekima neizostavni podsjetnik na starenje. Iako u starenju nema ništa loše, osjećate li da vaše lice poprima sve više bora postoji rješenje. Jedno od ključnih je retinol – nenadmašan borac protiv bora.

Galerija Anti-age serumi koji učinkovito pomažu u očuvanju zdrave, blistave i mladolike kože La Roche-Posay Retinol B3 La Roche-Posay Hyalu B5 serum +1 La Roche-Posay vitamin C10

Retinol je saveznik u borbi protiv bora jer osnažuje barijeru kože. Potiče proizvodnju kolagena i elastina te na taj način aktivno sudjeluje u borbi protiv bora i finih linija na koži. Retinol je zapravo vitamin A. Ima djelovanje poput antioksidansa koji potiče ljuštenje kože, odnosno potiče uklanjanje odumrlih stanica kože i stvaranje kolagenskih vlakana. Njegovo djelovanje je intenzivno i zato ga u rutinu treba uvoditi postepeno.

Korištenje proizvoda s retinolom u svakodnevnoj rutini učinit će mnogo za kožu lica. Budući da u dubokim slojevima potiče stvaranje kolagena te se koža zaglađuje, ona postaje elastičnija i mekša pa se znakovi starenja vide sve manje. S tom tvrdnjom slaže se i poznata estetska dermatologinja dr. Jelena Meštrović Štefekov koja je pravi stručnjak kada je u pitanju anti-age.

„Stanice kože, njihove jezgre, sadrže specifične receptore za retinoičnu kiselinu. Njezinim ulaskom u stanice i vezanjem za receptore, započinje sveobuhvatni proces snažne obnove kože. To se očituje izrazitom, ubrzanom proliferacijom, tzv. turnover-om stanica epidermisa i produkcijom novih, mladih stanica površinskog sloja kože, jačanjem njene zaštitne barijere, kao i povećanjem produkcije i smanjenjem razgradnje kolagena“, rekla je dr. Jelena Meštrović Štefekov.

Prije nego je ovaj eliksir mladosti postao broj jedan u borbi protiv bora, retinol se najviše koristio u borbi s aknama jer oslobađa začepljene bore. Također, retinol povoljno djeluje i na pigmentacijske mrlje. Potiče i stvaranje melanina pa će i nove pigmentacijske mrlje imati manje šanse.

Anti-age serumi koji učinkovito pomažu u očuvanju zdrave, blistave i mladolike kože Anti-age serumi koji učinkovito pomažu u očuvanju zdrave, blistave i mladolike kože (Foto: PR)

Kako koristiti proizvode s retinolom?

S retinolom manje je uvijek više. Potrebno je proučiti proizvod koji koristite jer svaki ima svoju uputu, ali ako niste sigurni, količina zrna graška dnevno je sasvim dovoljna kako biste postigli željeni učinak. U početku, dok kožu lica još navikavate na novi sastojak preporuka je da proizvode s retinolom nanosite dva put tjedno u prvih nekoliko tjedana. Nakon toga možete ih koristiti svakodnevno.

Zbog ljuštenja kože koju izaziva retinol, isti se koristi samo u noćnoj njezi lica. Kako ne bi došlo do neželjenog oštećenja kože, danju je važno lice zaštititi kremom s visokim zaštitnim faktorom.

S kojim sastojcima kombinirati retinol?

Prvo je pravilo da slušate svoju kožu i pronađete savršenu kombinaciju za sebe. No, to nije lak posao i ponekad su potrebne godine kako bismo bili potpuno sigurni u savršenu kombinaciju za njegu kože lica. Međutim, koristeći retinol u kombinaciji s drugim sastojcima nećete puno pogriješiti. Preporuča se izbjegavati istovremeno korištenje s vitaminom C i zbog moguće iritacije koju retinol može izazvati, ali i zbog toga što će se učinak retinola smanjiti koristeći ga u toj kombinaciju. Svejedno, benefite jednog i drugog možete imati jer vitamin C možete koristiti u jutarnjoj rutini, a retinol u večernjoj. Hidratizirajući sastojci poput glicerina i hijaluronske kiseline, u kombinaciji s retinolom mogu samo pospješiti rezultate i dubinski hidratizirati kožu, a ako rutina proizvoda sadrži i vitamin B5 – onda je rutina idealna a koža uz sve navedeno i obnovljena.

„Tijekom korištenja retinola treba izbjegavati bilo kakve kućne pilinge, tonike, antioksidanse, serume s vitaminom C, AHA i BHA kiseline i druge aktivne supstance. Ukoliko se namjerava napraviti profesionalni tretman kože, treba upozoriti estetičara o korištenju retinola“, objasnila je dermatologica Meštrović Štefekov.

Pozitivne promjene na koži lica dokazala su i klinička ispitivanja nakon dvomjesečnog praćenja žena koje su koristile La Roche-Posay Retinol B3, anti-age serum za regeneraciju kože s retinolom. Serum je ispitan na 51 ženi u dobi do 65 godina. Dobiveni su sljedeći rezultati: vidljivost bora smanjila se za 14 posto, vidljivost finih linija smanjila se za 19 posto, lice se cjelovito ujednačilo za 21 posto, lice se zagladilo za 25 posto. Više od 90 posto žena navelo je da na licu osjećaju ugodnu svježinu, da im je lice cjelovito zaglađeno, i da je gipkije i hidratiziranije.

Ovaj se serum može uključiti u noćnu rutinu njege lica u kombinaciji s kremama koje već koristite, a mnogi ga kombiniraju i s Hyalu B5 serumom koji pruža njegu protiv starenja za osjetljivu kožu kombinirajući dermatološke molekule čiste hijaluronske kiseline (hidratizirajući i "plumping" učinak) s vitaminom B5 (obnavljajući učinak). Dva ključna sastojka proizvoda iz ove linije, hijaluronska kiselina i vitamin B5, u tandemu ispunjavaju tanke bore i obnavljaju kožnu barijeru, dajući iscrpljenom tenu osvježen izgled i obnavljajući sveukupni ton kože.

Kada je idealno početi koristiti proizvode s retinolom?

U kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima već su moguće prve tanke linije bora pa se proizvodi s retinolom mogu uvesti u rutinu već tada.

„Tajna upotrebe retinoida je u njihovoj balansiranoj primjeni. Savjetuje se započeti s blažim oblicima retinoida, nižim koncentracijama i rjeđom primjenom (2x tjedno), a zatim postupno povećavati učestalost, eventualno koncentraciju i oblik, ako je to uopće potrebno i samo ukoliko koža to dozvoljava“, objasnila je dr. Jelena Meštrović Štefekov.

Proizvode s retinolom možete upotrebljavati svaki dan. Samo pripazite da ujutro uvijek na kraju rutine nanesete SPF zaštitni faktor i time pojačate učinkovitost i zaštitu vaše kože.


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom La Roche-Posay po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju