Nisu li krafne najljepši dio karnevalskog razdoblja u godini? To mekano, punjeno i debeljuškasto tijesto mnogima je najdraži desert u hladnim danima i glavna slastica veljače.

Galerija Diossant Diossant Diossant +3 Diossant

Zato ugostitelji diljem Hrvatske u svoju ponudu stavljaju kreativne varijacije na temu koje im pomažu da se ističu u masi. Jedan od njih je i Ivan Marin, veliki gurman i zaljubljenik u pizze, koji se, kako nam kaže, zasitio korporativnog svijeta i u glavi počeo kuhati ideje za nešto novo, nešto svoje…

Kuhanje ja već dugo moj hobi, a posljednjih nekoliko godina amaterski se bavim izradom kruha od kiselog tijesta. Žena i ja smo veliki obožavatelji pizze, pa uvijek kada putujemo, isprobavamo nove stilove ovog jela i tako je odluka pala na otvorenje pizzerije u Splitu. Željeli smo da to bude nešto drukčije i razvili koncept Detroit Style pizze od kiselog tijesta, koju smo malo prilagodili europskom ukusu, govori nam Ivan.

Diossant Diossant je zapravo krafna u obliku kroasana (Foto: The Square Pizza Society)

Iako njihov posao cvjeta, vrijedni ugostitelji iz Splita svjesni su toga da gostima, s vremena na vrijeme, treba pružiti nešto novo i svježe. I baš je tako nastala najsjajnija zvijezda njihove ponude – takozvani Doissant.

Radi se o hrskavom spoju kroasana i krafne koji će gosti moći kušati već od 1. veljače, a u ponudi će biti cijeli mjesec.

U krafne smo se prvi put zaljubili još prije sedam godina pri posjetu Londonu, gdje smo u poznatoj pekari Bread Ahead na Borough Marketu probali njihovu verziju koja nas je oduševila.

Diossant Diossant (Foto: The Square Pizza Society)

To nam je, uz krafnu iz bečkog Josepha, još uvijek omiljena krafna… U Bread Aheadu kasnije smo bili i na edukaciji sourdough kruha i krafni te polako radili na razvoju svoje idealne krafne. Njihov recept za tijesto malo smo doradili, a poigrali smo se i oblikom te došli do Doissanta: tijesto krafne (donut) oblikovano kao croissant. Odatle i ime, objasnio nam je splitski ugostitelj.

Iako njihova kreativnost nema granica, Ivan nam govori da u ovom slučaju nisu htjeli napraviti veliki odmak od tradicije, već su se držali klasičnih okusa. Posjetitelji će moći birati između četiri vrste okusa – marelice, vanilije, maline s vanilijom i čokolade, a sve će ih moći probati u splitskom kultnom mjestu, pizzeriji The Square Pizza Society. 

Diossant Diossant (Foto: The Square Pizza Society)

  Posjetili smo pekaru Sisters Kurtoš i isprobali poslasticu zbog koje su Hrvati putovali u Ljubljanu Sisters Kurtoš Sisters Kurtoš Sisters Kurtoš +11 Sisters Kurtoš

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju