Satkana od Ljiljaninih osvrta na život, vrijednih uvida kroz 21 godinu tijekom kojih joj se karcinom vraćao čak pet puta, knjiga "Moji ožiljci, moje pobjede" je ostvarenje sna koje Ljiljana nije dočekala. No njezini najbliži prijatelji pomogli su ga ostvariti, a njoj u čast osnovali su i Zakladu Ljiljana Pranjić – živi svoje snove koja će pomagati ljudima u ostvarenju snova.

Godinu dana nakon odlaska Ljiljane Pranjić, žene koja nije žalila ni za čim, a inspirirala je mnoge, njezina dugo željena i najavljivana knjiga konačno je otisnuta, i to u izdanju Zaklade osnovane u Ljiljanino ime i s ciljem nastavka njezine životne misije.

Riječ je o zbirci zapisa kroz koje je Ljiljana svjedočila i promovirala zdrav odnos prema sebi i prema teškoj bolesti, a odišu mudrošću, zahvalnošću i radošću s kojima je dopirala i do zdravih i do bolesnih, brišući razlike koje ionako nije smatrala presudnima za sreću jednih i drugih.

U knjizi su sabrani tekstovi koje je Ljiljana objavljivala na svom Facebook profilu, a odabrao ih je i uredio Bruno Šimleša s grupom Ljiljaninih prijateljica. Iako je to silno željela, Ljiljana nije dočekala trenutak objave knjige, ali se za nju pripremala jer je uistinu imala mnogo toga za reći.

Uvijek sam govorio da je Ljiljana jedna od najzdravijih osoba koju poznajem. Ali njezino tijelo to nije do kraja shvatilo. 21 godinu borila se s rakom. Bila alergična na sažaljenje. Gnušala se nad njegovom neopravdanošću i toksičnošću. Jer Ljiljana je bila sretna žena. Znala je reći da je sretna zbog raka, a ne unatoč njemu! Naravno, nije do toga došla lagano i jednostavno, već nakon godina i godina preispitivanja i sazrijevanja. Ali da, doista je bila sretna žena, rekao je Bruno Šimleša predstavljajući knjigu, ali i istaknuo i u predgovoru knjige kao najvažnije o Ljiljani.

Bruno Šimleša i Ljiljana Pranjić Bruno Šimleša i Ljiljana Pranjić (Foto: Slaven Janđel) Knjiga „Moji ožiljci, moje pobjede“ premijerno je predstavljena u subotu, 19. studenoga u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a uz Brunu Šimlešu, o Ljiljani, njezinoj knjizi i Zakladi osnovanoj u njezinu čast, govorile su i Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju, Ljiljanina najbliža prijateljica Ranka Mraković, upraviteljica Zaklade, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, a Maja Šimleša nadahnuto je čitala odabrane odlomke iz knjige.

Za mnoge je jutarnja rutina započinjala upravo s Ljiljaninim tekstom na Facebooku. Njezina smrt u studenome 2021. unijela je prazninu u živote obitelji, prijatelja, osoba koji je nikad nisu sreli, nisu poznavali, ali im je bila bliska.

Znala je na najbolji način oblikovati misli i osjećaje tisuće žena, osnažiti ih i usmjeriti ih na put medicine i znanosti. Ova knjiga sadrži esenciju najsnažnijih poruka koje je Ljiljana slala svojim čitateljima o najrazličitijim temama. Postala je simbol ženama, a u javnom prostoru narasla je do osobe koja simbolizira zdravo suočavanje i nošenje s bolešću, izjavila je Ljiljana Vukota.

Nakon Ljiljanine smrti u studenome 2021., njezin je veliki krug prijatelja, zajedno s obitelji, tražio način kako osigurati da njezina misija nastavi živjeti, a Ljiljana stvarati čuda. Dovršetak knjige nametnuo se kao prvi korak, no tek s osnivanjem Zaklade čija će glavna svrha biti pomaganje u ostvarenju snova, njezini najbliži prijatelji ostvarili su istinski hommage Ljiljani,
onako bi se to njoj samoj najviše svidjelo.

Bruno Šimleša i Ljiljana Pranjić Ljiljana Pranjić: "Bruno uvijek sa mnom prvo psuje. Ili šuti. Nikada mi nije rekao 'bit će sve u redu'"

Ljiljana Pranjić imala je rak dojke pet puta (Foto: Sandro Sklepić/Zadovoljna.hr) - 1 Ljiljana Pranjić: Priča o pet rakova, hrabrosti, plakanju, glavici luka i – pobjedi Knjigu je izdala Zaklada Ljiljana Pranjić – Živi svoje snove, a upraviteljica Zaklade, Ranka Mraković je istaknula zašto baš Zaklada.

Da Ljiljanina knjiga mora ugledati svjetlo dana nismo nimalo dvojili. Ali što nakon toga? I iz jednog druženja njezinih prijatelja rodila se ideja o zakladi. Svima su nam se oči zacaklile jer to smo prepoznali kao način da njezina svrha i dalje živi. Osnovana je zaklada koja nosi njezino ime Zaklada Ljiljana Pranjić - živi svoje snove. Već sam naziv sugerira njezinu svrhu - pomaganje u ostvarivanju nečijih želja, nečijih snova. Jer snovi su važni, nema velikih i malih, svi su posebni jer su vaši. I važno ih je podržati, dati vjetar u leđa ako nešto zaškripi. Zaklada će se financirati prodajom ove knjige i donacijama, kako bismo organizirali natječaje na koje će se moći prijaviti svi s nekim snom, a mi ćemo pokušati olakšati njihovo ostvarivanje. Ljiljana je svoju snove živjela. A mi ćemo nastojati pomoći da što više ljudi ostvari svoj san i pronađe svoj put. Jer snove nije dovoljno sanjati, snove treba živjeti, objasnila je.

Prihod od prodaje Ljiljanine knjige namijenjen je radu Zaklade, a knjiga se može naručiti online putem LINKA ili kupiti u knjižarama "Hoću knjigu Megastore" u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Zadru.

Ljiljana Pranjić Ljiljana Pranjić (Foto: Slaven Janđel)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju