Složit ćemo se svi da trenutačna situacija nikoga ne oduševljava, međutim ona je naša stvarnost, a kako bismo se jednog dana mogli vratiti našoj "dosadnoj" svakodnevnici bez virusa i svih drugih nepogoda, moramo biti odgovorni i ostati doma.

Ostanak kod kuće, između ostalog, sa sobom je donio gomilu slobodnog vremena. Čak i ako radimo od kuće, višak vremena i dalje je tu jer više ne putujemo na posao i s posla i nemamo nikakve druge dogovore i obveze koje uključuju izlazak iz kuće, osim povremenih odlazaka u kupovinu hrane ili lijekova.

S obzirom na to da se radi o situaciji koja će trajati još neko vrijeme, ne bi bilo loše da je iskoristite za sve one aktivnosti koje ste prije zaobilazili baš zbog nedostatka vremena.

Slika nije dostupna Za svakog ponešto: 20 aktivnosti koje će zabaviti i zaokupiti djecu unutar četiri zida

Žena u gumenim čizmama na kiši Rečenice kojih se trebate sjetiti kada mislite da život nije fer

Naravno, mnogi od nas vrijeme će iskoristiti za čišćenje doma, preslagivanje ormara i slično, ali u nastavku donosimo i sedam prijedloga koji ne uključuju nikakvo čišćenje, nego su tu da bi vas zabavili, pomogli vam da vrijeme u izolaciji što brže proleti i možda vas barem nakratko odveli u neki drugi svijet. 

1. Čitajte knjige/magazine

Vjerojatno na svojim policama ili stolićima u dnevnom boravku imate neke knjige ili časopise koji već dugo čekaju da ih prolistate ili pročitate.

Navečer prije spavanja uzmite knjigu i barem nakratko odlutajte u neki sasvim novi svijet.

2. Gledajte filmove, serije, dokumentarce

Isto kao i knjige, i filmovi, serije i dokumentarci mogu vam pomoći da malo maknete misli s trenutne situacije. Sada je idealna prilika za ponovno gledanje serijala Gospodar prstenova, Harryja Pottera i društva u borbi protiv zla, Zvjezdanih ratova, ali i nekih novih ostvarenja. Materijala svakako ima, a dobra komedija uvijek je tu da vam popravi raspoloženje.

3. Skinite prašinu s društvenih igara

Ako u ormarima i ladicama imate društvene igre za koje se ne sjećate kad ste ih zadnji put igrali, vrijeme je da s njih skinete prašinu i s ukućanima zaigrate Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Pictionary, Alias...

Ako su društvene igre i inače dio vaše svakodnevnice, sada je vrijeme da njihove supermoći postanu još izraženije.

Slika nije dostupna Priče stižu djeci: Knjižničarka iz Slavonije pokrenula online čitanje priča

Slika nije dostupna Koronavirus i djeca: Odgovori na pitanja koja roditelje najviše brinu

4. Priredite večer samo za sebe

Upalite omiljene mirisne svijeće, napravite kupku, stavite masku na lice, upalite omiljenu glazbu... Ako je nekad prije vaš razlog za nepostojanje ovakvih večeri, u kojima ćete vi biti na prvom mjestu, bio nedostatak vremena, sada to opravdanje više ne postoji. Barem jednu večer možete izdvojiti samo za sebe i za nikog drugoga.

5. Kuhajte

Ovdje ne mislimo na kuhanje ručka ili večere, koji su i inače dio vašeg dana, nego na isprobavanje novih recepata.

Naučite kuhati nešto što ste oduvijek htjeli naučiti, ali niste jer vam je zbog obveza na kraju uvijek bilo lakše skuhati brzinsko varivo. Mnogi se već sada šale da će iz svega ovoga izaći kao vrhunski kuhari - i vi možete biti ta osoba.

6. Naučite sve ono za što prije niste imali vremena

Novi jezik, povlačenje ravne linije tušem za oči, valcer, osnove samoobrane... Sada imate vremena za svaku od tih aktivnosti. Naravno, ne očekuje nitko da ćete za mjesec dana sami tečno progovoriti francuski (iako, nikad se ne zna), ali na internetu je moguće pronaći dovoljno savjeta za početak, a onda ako vidite da vam primjerice taj francuski leži, kada prođe cijela ova situacija, možete mu se više posvetiti.

Isto vrijedi i za valcer, šminkanje i sve drugo što se nalazi na vašem popisu želja.

Slika nije dostupna Bebe iz Petrove o kojima govori cijela zemlja naša su nada i naše svjetlo

Slika nije dostupna Radite kod kuće? S ovih sedam poteza olakšajte si situaciju

7. Planovi za budućnost

Svi smo ovih dana naučili pokoju novu životnu lekciju i osvijestili si neke stvari o životu. Možda ste između ostalog shvatili da ste se kočili u nekim stvarima, a sada vam je zbog toga žao.

Srećom, ništa nije gotovo, sve ovo jednom će proći, a onda možete krenuti na putovanje o kojem sanjate cijeli život, ali stalno pronalazite razloge zašto ne otići.

Planovi mogu biti i manji. Isplanirajte kamo ćete, kad sve ovo prođe, s prijateljicama otići na večeru, kamo ćete odvesti klince na izlet, što ćete si kupiti, koga ćete posjetiti, koga ćete prvog zagrliti... Sve su to sitinice kojima se svi radujemo, a vi bolju budućnost dočekajte spremni, s gomilom planova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju