Kasna zima i rano proljeće idealno su vrijeme za kupnju sadnica divnih petunija, ali i njihovih jednako lijepih sestara surfinija. One jesu nešto zahtjevnije, ali svaki će se trud isplatiti kada u punom jeku proljeća pokažu raskoš svoje ljepote koja može trajati sve do jeseni.

Galerija Surfinija Surfinija Surfinija +7 Surfinija

Surfinije su viseći hibrid petunija, a nastale su 1992. u Japanu. Zbog toga što je riječ o hibridnoj biljci, ima sterilne prašnike pa se ne može razmnožavati sjemenkama, ali to čini reznicama. Svaka surfinija zapravo je i petunija, ali svaka petunija nije surfinija.

Ova višegodišnja biljka zbog svoje krhkosti uglavnom ispadne jednogodišnja jer kada prođe cijeli godišnji ciklus i dođe do zimskih mjeseci, mraz i hladnoća ju oslabe.
Paleta boja koju nudi doista je čarobna i zadivljujuća, a razlog za to upravo je mašta uzgajivača tijekom križanja.

Ružičaste, bijele, tamno crvene, svjetlo crvene, ljubičaste pa čak i plave. S ravnim, valovitim ili rubovima latica koji kao da su rezuckani škarama – kombinacija je bezbroj, a za koju god se odlučili, svojim će raskošnim padajućim cvjetnim slapovima biti jedna od glavnih zvijezda vašeg balkona ovog proljeća, ranog ljeta, ali uz dobru njegu i puno duže – barem do jeseni.

Najbolje vrijeme za kupnju surfinije kraj je veljače i početak ožujka, kada biljka još nije ušla u fazu vegetativnog cvjetanja.

S presađivanjem možete krenuti čim proljeće malo hrabrije pokaže svoju toplinu, najbolje krajem ožujka ili početkom travnja, a dotad ju njegujte u zatvorenom prostoru jer je osjetljiva na niske temperature.

Surfinija Surfinija (Foto: Living4media)

Važno je osigurati joj dovoljno prostora

Surfinije najbolje uspijevaju na polusjenovitom i sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra. U većini vrtnih centara možete pronaći posebnu zemlju za surfinije pa ćete biti sigurni da je dobro drenirana i bogata humusom – baš onako kako ova posebna ljepotica to voli.

Prvenstveno je namijenjena boravku u posudama, a preporučuju se one plastične i bijele s otvorima za drenažu. Na dno posude stavite izlomljene komadiće gline ili oblutke, a na to zemlju za surfinije. Računajte da je jednoj sadnici potrebno oko 20 cm širine i oko 18 cm dubine. Brzo rastu i potrebno im je dovoljno prostora da se rašire u svoj svojoj raskoši.

Ako ih kombinirate s drugim balkonskim cvijećem, neka to bude ono koje ima slične uvjete rasta i uzgoja. Najdraži su joj cvjetni susjedi gerberi, a povrtni i voćni jagode i minijaturne viseće rajčice.

Čim je presadite, potrebno ju je dobro i obilno zaliti. Na samom početku, dok je još mlada i podložna truleži, nije potrebno zalijevati ju svaki dan, a kasnije, kada biljka naraste, posebice tijekom ljetnih mjeseci, zalijevajte svakodnevno, nipošto nemojte čekati da se zemlja potpuno osuši jer joj konstantno treba vlaga.

Najbolje ju je zalijevati vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi.

Surfinija Surfinija (Foto: Living4media)

Također, kiša i vjetar mogu oštetiti njezine vrlo nježne latice, pa je potrebno pronaći mjesto na kojemu primaju prirodno svjetlo, ali gdje nisu u potpunosti izložene vremenskim nepogodama.

Kao što smo već napomenuli, jako je bitno zalijevati ju redovito, pogotovo u toplijim mjesecima, ali pritom paziti da voda ne dotiče latice jer ih može oštetiti jednako kao i kiša.

Budući da ova biljka dosta dugo cvjeta, gotovo cijele godine, potrebno ju je očistiti od oštećenih ili uvelih cvjetova koji joj oduzimaju svjetlost.

Jednom tjedno surfiniju je potrebno dohraniti gnojivom bogatim fosforom i željezom.

Surfinija Surfinija (Foto: Living4media)

Pelargonijina sestra iglica toliko je otporna da bi izdržala i snijeg u maju Iglica Iglica Iglica +10 Iglica

Impresivni cvjetić najljepši je u košarama i izgleda kao - milijun zvončića Milijun zvončića Milijun zvončića Milijun zvončića +14 Milijun zvončića

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju