Vjenčana kuma saveznica je svake mladenke. Ona ima mnogo dužnosti, a najvažnije su one naoko "najmanje" koje naposljetku i najviše znače.

UOČI VJENČANJA

1. Pružite joj potporu

Glavni zadatak kume je da bude potpora mladenki. Što to točno znači tj. obuhvaća, ovisi o potrebama mladenke, ali ovdje se prije svega misli na emotivnu potporu. Svaka mladenka ima svoju viziju po pitanju dužnosti kume i to je nešto što ćete u startu dogovoriti.

Neke od njih žele sve pripreme odraditi same jer vole konce imati u svojim rukama i kontrolirati situaciju pa im nije pretjerano važno da njihova kuma sudjeluje u pripremama. S druge strane, ima mladenki koje žele mišljenje svoje kume jer joj vjeruju i zato bi voljele da je ona uključena u svaki dio priprema. Kada maknemo na stranu konkretne dužnosti poput npr. pomoći u odabiru haljine, sređivanje poklončića za goste i ostalog, najvažnija je bezrezervna emotivna potpora kume.

U trenutku kada je mladenki puna kapa svega ili nešto zapne, vi ste tu kako biste je nasmijali, olakšali joj neku neugodnu situaciju i objasnili da će na kraju ipak sve biti u redu. Vodite računa o tome da ne podlegne pritisku i stresu, koji su nezaobilazan dio tako važnih prigoda.

Mladenka s djeverušama 12 vjenčanih kuma priznalo: Najneugodnija stvar koju smo doživjele od mladenke

2. Budite iskreni

Kuma je jedna od rijetkih osoba koju će mladenka pitati za mišljenje prilikom priprema. Ona vam vjeruje i stalo joj je do vašeg mišljenja i zato je iznimno važno da u svakom trenutku budete iskreni. Naravno, to ne znači da ćete nametati svoj ukus. Ne mora vam se baš sve sviđati, ali ne morate ni poljuljati samopouzdanje mladenke ako vidite da je ona prezadovoljna s pojedinim segmentom vjenčanja. Jednostavno ćete uzeti u obzir njezin ukus i pritom izreći svoj stav - ako se to traži od vas.

Odabir vjenčanice zna biti škakljiva situacija jer žene imaju različit ukus po tom pitanju. Važno je da da vjenčanica izgleda dobro na mladenki, a hoće li ona imati kroj kakav se vama osobno sviđa, potpuno je nevažno. Super ti pristaje. Ja sebi ne izgledam dobro u ovakvom kroju, ali za tebe je kao stvorena, jednostavan je i diplomatski način na koji možete pohvaliti odabir svoje prijateljice, a ujedno i biti iskreni.

Naravno, dogodit će se situacije kada će mladenka posegnuti za haljinom koja očito nije dobar odabir za nju. Ako znate ukus svoje prijateljice i sigurni ste da će u budućnosti požaliti zbog odabira, obvezno joj to napomenite. Nema ništa loše u tome da dvaput razmisli o svemu i donese odluku tek kad je potpuno sigurna.

Slika nije dostupna Već od 299 kuna: 12 haljina za vjenčane kume koje oduzimaju dah

NA DAN VJENČANJA

3. Smirujte situaciju

Kada napokon dođe dan vjenčanja, veselje će biti na vrhuncu, ali ponekad se dogodi da je i stres na vrhuncu. Iako bismo voljeli da vjenčanja budu pozitivan i miran događaj, razni faktori utječu na finalnu situaciju. Od kompliciranih obiteljskih odnosa koji su isplivali na površinu baš taj dan do barjaktara koji se malo zanio i previše potegnuo iz ploske – svašta se može dogoditi.

Sve će to narušiti smirenost mladenke, ali zato je tu kuma koja će uskočiti i pokušati spasiti situaciju. Nemirnim gostima opušteno i sa smiješkom objasnite kako je ovo velik dan za mladence i da je vrijeme samo za pozitivu i veselje. Ako iskrsne neki problem koji možete riješiti sami bez znanja mladenke, učinite to i ne morate joj ništa govoriti na dan vjenčanja.

Sofia Vergara u seriji Modern Family Žene i pol! Ova tri horoskopska znaka nose titulu najboljih supruga

4. Pazite na mladenku

Sigurno ste mnogo puta čuli iskustva mladenaca koji su doslovno ostali gladni i žedni na vlastitoj svadbi jer od uzbuđenja i svadbene gungule jednostavno zaborave na hranu i piće. Dan vjenčanja je dugačak i fizički naporan za mladenku i zato se kuma mora pobrinuti za to da nipošto ne zaboravi okrijepiti se na vrijeme. Prošvercajte joj pokoji zalogaj ili kolač i kada nije za stolom, donesite joj čašu vode i ne zaboravite da isto vrijedi i za vas.

5. Budite vođa zabave

Gostima ponekad treba malo motivacije da bi izašli na plesni podij i zabavili se. Dobro raspoloženoj kumi nitko neće proturječiti kada ih pozove na ples. Čak i ako osobno niste prevelik ljubitelj plesnog podija, taj dan jednostavno se prepustite veselju i budite vođa zabave kako bi vašoj prijateljici svadba uistinu ostala u najboljem sjećanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju