Trčanje je sjajna aktivnost kod koje rade svi mišići, ali može postati monotono, naročito kada dođe hladnije vrijeme i počnemo trčati na pokretnoj traci u teretani ili kod kuće. No, postoje vježbe s kojima ćete prodrmati tu rutinu, a s kojima se kalorije troše i brže nego trčanjem.

Vježbe visokog intenziteta pomažu da lakše trošimo masnoće i kalorije. To su vježbe usmjerene na gubljenje kilograma, a osim toga uvijek je dobro promijeniti rutinu i probati nešto novo. To ne znači da nikad više nećete trčati; to samo znači da mijenjate rutinu kako biste svome tijelu omogućili najbolji trening.

Vožnja bicikla jedna je od najboljih vježbi nakon koje se nećete osjećati potpuno iscrpljeno

Pri izvođenju bilo koje vrste kardio vježbi morate biti oprezni jer je lako pretjerati i istegnuti mišiće. Morate imati pravilan intenzitet kako ne biste tijelo previše opteretili i istrošili zbog čega se možete razboljeti.

Želite li isprobati kardiovaskularne vježbe koje troše kalorije i masnoće brže od trčanja, idućih pet prijedloga bit će najbolji izbor:

1. Vožnja bicikla
Bicikliranje je jedna od najboljih vježbi niskog intenziteta. Možete je učiniti koliko god želite izazovnom ili laganom s obzirom da sami određujete intenzitet. Vožnjom bicikla sagorjet ćete kalorije i biti u dobroj formi.

Također, pomoći će vam u održavanju tjelesne težine te ojačati donji dio tijela. Vožnja bicikla također pridonosi mentalnom zdravlju jer vas drži fokusiranima na pozitivne stvari, odvraćajući vam pažnju s okolnih distrakcija.

To je jedna od najboljih aktivnosti za početnike jer je lagana. Poboljšava kondiciju, ravnotežu i držanje tijela. Vožnja bicikla jedna je od najboljih vježbi nakon koje se nećete osjećati potpuno iscrpljeno.

Trbušnjaci Lakše od trbušnjaka: "Lijena" vježba koja će u dva tjedna smanjiti trbuščić

2. Trening snage
Trening izdržljivosti neophodan je za zdrave kosti i mišiće zbog čega bi trebao biti dio tjedne rutine. Također znatno utječe na stanje uma, naročito na raspoloženje. Većina ljudi izgradi lijepe mišiće izvodeći takve vježbe za sagorijevanje masti, a iduće vježbe dovoljno je umjereno izvoditi svaki dan: plank, trbušnjaci, čučnjevi, zgibovi, sklekovi i slično.

Ako idete u teretanu sa spravama imat će veći izbor vježbi koje možete izvoditi, tako da ih svakako iskoristite. Izvođenjem raznih vrsta kardiovaskularnih vježbi lakše ćete sagorjeti masnoće, izgraditi mišiće, poboljšati metabolizam i osjećat ćete se odlično.

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

3. Kružni trening za čitavo tijelo
Tražite li tjelovježbu visokog intenziteta, možete isprobati kombinaciju raznih vježbi. Za početak se preporuča da koristite težinu vlastitog tijela, ali u trening možete dodati i kardio vježbe i dizanje utega. Kombinacijom ove tri stvari radit će velika većina mišićnog tkiva. Sve varijacije bit će izvrstan stimulator za izgaranje masnoća i jačanje mišića.

Preporuka je da koristite složene pokrete s kojima će odjednom raditi više zglobova, a obratite pažnju i na to kojim redom izvodite vježbe. Probajte zajedno grupirati pokrete koji aktiviraju gornji dio tijela te pokrete koji aktiviraju donji dio tijela. Mijenjajte vrijeme izvođenja vježbi za gornji i donji dio tijela kako biste postigli maksimalne rezultate.

Neka vam cilj bude izvođenje deset do dvanaest rundi od tri minute. Ako vježbate ispravno, na kraju treninga bit ćete znojni i iscrpljeni.

Žena radi čučnjeve Za gluteus i bedra - nema bolje! Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati?

4. Penjanje po stepenicama
Volite li trčati, ali želite malo promijeniti stvari, isprobajte penjanje po stepenicama. Penjati se možete brzim tempom koji će vježbanje učiniti još učinkovitijim.

Penjanjem po stepenicama ne samo da ćete aktivirati mišiće na novi način, već ćete i odraditi izvrstan kardiovaskularni trening. Puls će vam skočiti nakon samo nekoliko minuta penjanja po stepenicama.

Slika nije dostupna Za još čvršća bedra i gluteus: Pet poteza s kojima čučnjevi postaju duplo učinkovitiji

5. Preskakanje užeta
Preskakanjem užeta aktivirat ćete gotovo svaku veliku skupinu mišića u tijelu. Sjetite se kolika su snaga i izdržljivost potrebne da biste okretali uže i skakali gore-dolje – sigurno ste to radili u djetinjstvu. Preskakanje užeta spada u kardiorespiratorne vježbe za čije je izvođenje potrebno iznimno malo prostora.

Izvrsna je za aktiviranje mišića donjeg dijela nogu, a s obzirom na to da je vrlo nalik kružnoj aktivnosti, pomaže u poboljšanju koordinacije.
Jedna od najboljih stvari kod preskakanja užeta jest to što poboljšava kognitivne funkcije ubrzavajući neurotransmitere u mozgu te povećava razinu serotonina i dopamina. Ukratko, ova vježba djeluje poput prirodnog antidepresiva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju